Ēģipte neslēgs robežu ar Gazu

Pēc trīs gadus ilgušas sadarbības ar Izraēlu un Gazas joslas blokādes Ēģipte nolēmusi atteikties no Rafahas kontrolpunkta slēgšanas, un tas būs atvērts gan humānās palīdzības kravām, gan ierobežotam ceļotāju lokam. Ēģipte atvēra kontrolpunktu pagājušonedēļ, pēc Izraēlas jūras kara spēku uzbrukuma kuģiem, kas centās Gazas joslā nogādāt humāno palīdzību.

Ēģiptes Ārlietu ministrijas pārstāvis Hosems Zaki paziņojis, ka Gazas joslas blokāde faktiski ir pārtraukta, un aicinājis arī Izraēlu atvērt vismaz vienu no sauszemes kontrolpunktiem uz Izraēlas un Gazas joslas robežas. AP vēsta, ka pagaidām Izraēla uz šo priekšlikumu nav reaģējusi. Kāda augsta ranga Ēģiptes drošības dienesta amatpersona, kas gan vēlējusies palikt anonīma, uzsvērusi, ka Gazas joslas blokāde nav devusi cerētos rezultātus un šajā teritorijā pie varas esošais radikālais islāmistu grupējums HAMĀS kļuvis tikai spēcīgāks. "Mēs joprojām esam nobažījušies par drošību, jo savi mērķi šeit ir Irānai, savi mērķi – Hezbollāh, savi mērķi un cerības – HAMĀS. Arī Al Qaeda jau drīzumā var paziņot par savu klātbūtni Sīnāja pussalā un Gazā," atzinis Ēģiptes drošības dienesta pārstāvis. Viņš arī piebildis – robežkontroles punkta atvēršana nenozīmē, ka Ēģipte atsakās no saviem plāniem izbūvēt metālisku pazemes barjeru, kas aizkavētu tuneļu rakšanu zem robežas un ieroču kontrabandu pa tiem. Darbu pie šīs būves Ēģipte cer pabeigt tuvāko mēnešu laikā.

Jāpiebilst, ka caur Rafahas robežkontroles punktu Ēģipte atļauj ieceļot tikai ierobežotam skaitam Gazas iedzīvotāju – cilvēkiem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība, studentiem, kuri mācās ārzemju augstskolās, cilvēkiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļaujas citās pasaules valstīs. Starptautiskās palīdzības organizācijas informējušas, ka nedēļas laikā Gazas joslu atstājuši vairāki tūkstoši cilvēku, savukārt no Ēģiptes tajā ievests vairāk nekā 500 tonnu medikamentu. Jāpiebilst, ka arī līdz šim Ēģipte reizēm uz divām vai trim dienām atvēra robežkontroles punktu.

Interesanti, ka vēsts par faktisko blokādes pārtraukšanu izskanējusi tikai dažas stundas pēc tam, kad Šarmeššeihā notika Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka un ASV viceprezidenta Džo Baidena tikšanās. Dž. Baidens pēc tās nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV "cieši konsultējas ar Ēģipti un citiem sabiedrotajiem, lai atrastu jaunus veidus, kā atrisināt Gazas joslas humānās, ekonomiskās, drošības un politiskās problēmas". Domājams, ka Ēģiptes lēmums vērsts arī uz to, lai samazinātu pret šo valsti izskanējušo kritiku arābu pasaulē un nomierinātu iekšējo, islāmisko, opozīciju, kura H. Mubaraku mēdz dēvēt pat par "Izraēlas aģentu". Jo būtiskāk tas ir laikā, kad Ēģipte gatavojas nākamgad paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Gaidāms, ka pats H. Mubaraks, kurš pie varas ir kopš 1981. gada 14. oktobra, tajās nekandidēs un mēģinās prezidenta posteni nodot savam dēlam Gamalam. Taču pēdējā laikā parādījies vēl viens nopietns pretendents uz prezidenta amatu – bijušais Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras (IAEA) vadītājs Mohammeds el Baradejī, kuru atbalsta arī pagrīdē iedzītā Musulmaņu brālība.