Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Par spīti Trampa administrācijas iebildumiem, atļauj apvienot gigantus AT&T un "Time Warner"

© AFP/Scanpix

Pretēji ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas nostājai tiesnesis otrdien atļāvis telekomunikāciju giganta AT&T un izklaides industrijas kompānijas "Time Warner" apvienošanos.

Tieslietu ministrijas pretmonopolu nodaļa nav spējusi sniegt pietiekamus pierādījumus, ka šīs apvienošanās nodarīs būtisku kaitējumu patērētājiem un konkurencei, Vašingtonā secināja ASV apgabala tiesas tiesnesis Ričards Leons.

Tramps personiski iestājās pret to, ka AT&T pērk "Time Warner" darījumā, kura vērtība būs 85 miljardi dolāru (72 miljardi eiro).

Uzņēmumi par darījumu paziņoja jau 2016.gada oktobrī un to bija plānots noslēgt līdz 2017.gada beigām, taču darījuma īstenošana aizkavēja Tieslietu ministrijas iesniegta sūdzība tiesā.

Valdība var apstrīdēt Leona spriedumu, bet tiesnesis pauda cerību, ka valdībai pietiks "gudrības un drosmes" to nedarīt.

Ministrija paziņoja, ka ir sarūgtināta par tiesneša lēmumu un apsver nākamo soli.

"Mēs turpinām uzskatīt, ka ierosinātās AT&T un "Time Warner" apvienošanās rezultātā maksas televīzijas tirgus kļūs mazāk konkurētspējīgs un mazāk inovatīvs," norādīja ministrija.

Tiesneša Leona lēmums uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem lēmumiem, kādi pēdējo gadu laikā pieņemti saistībā ar uzņēmumu apvienošanos. Spriedums šajā lietā var ietekmēt citu līdzīgu lietu iznākumu nākotnē.

AT&T ir otrs lielākais mobilo sakaru nodrošinātājs ASV un trešais lielākais kabeļtelevīzijas sakaru nodrošinātājs šajā valstī.

Kompānijai "Time Warner" pieder kabeļtelevīzijas kanāli CNN, TNT un TBS, televīzijas producentu grupa HBO un kinostudija "Warner Brothers".