Potenciālie islāma kaujinieki ASV nonāk tiesas priekšā

Vakar ASV tiesas priekšā stājušies divi jauni vīrieši, kurus sestdien apcietināja Ņujorkas lidostā, kad viņi gatavojās doties uz Somāliju, lai tur pievienotos islāmistu kaujinieku grupējumam Al Shabab. ASV drošības dienesti 20 gadu veco Mohamedu Mahmūdu Alesu un 24 gadus veco Karlosu Eduardo Almonti novērojuši jau kopš 2006. gada rudens.

AP, atsaucoties uz izmeklēšanas datiem, vēsta, ka aizturētie nav bijuši saistīti ne ar vienu no teroristu grupējumiem. Viņu sagatavošanās, lai pievienotos kaujiniekiem, bijusi diezgan nosacīta – jaunie vīrieši trenējušies svaru celšanas zālē, iegādājušies militāra stila apģērbu, regulāri spēlējuši vardarbīgas videospēles un internetā vērojuši teroristu izvietotos videomateriālus.

Ierakstītās sarunas liecina, ka Mohameds un Karloss apsprieduši uzbrukumus amerikāņiem. Piemēram, M. Alesa reiz sacījis, ka viņš "pārspēšot" Nidalu Hasanu – ASV armijas majoru, kurš pagājušogad Forthudas armijas bāzē Teksasā nogalināja 13 savus dienesta biedrus. "Viņš nav labāks par mani, es izdarīšu divreiz vairāk," sacījis potenciālais kaujinieks. Par abu jauno vīriešu uzticības personu kļuvis kāds Ņujorkas policijas pārvaldes virsnieks. Ņujorkas policijas komisārs Reimonds Kellijs, paziņojis, ka šis ēģiptiešu izcelsmes policists savu lomu nospēlējis nevainojami.

Neraugoties uz to, ka jaunie cilvēki nav paspējuši veikt nekādus noziegumus, gadījumā, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem, abiem draud mūža ieslodzījums. Kā vainu pastiprinošs apstāklis varētu kalpot fakts, ka pirms trim gadiem abi bija devušies uz Jordāniju, no kurienes cerēja nokļūt Irākā un pievienoties islāmistu kaujiniekiem, taču viņu plāns neizdevās. Šoreiz viņi Somālijā bija iecerējuši nokļūt caur Ēģipti.