Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lūkos izveidot īpašu ātrās reaģēšanas vienību, kura stiprinās ES kiberaizsardzību

© PA Wire/PA Images/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti 12.jūnijā Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā diskutēs par iespējām stiprināt Eiropas Savienības (ES) kiberaizsardzību, izveidojot īpašu ātrās reaģēšanas vienību, veicinot jauno militārpersonu apmaiņas programmas, rīkojot mācības un cieši sadarbojoties ar NATO.

Balsojums par rezolūciju paredzēts 13.jūnijā.

Rezolūcijas projektā norādīts, ka Krievija, Ķīna, Ziemeļkoreja un nevalstiski grupējumi ir veikuši kiberuzbrukumus infrastruktūrai, iesaistījušies kiberspiegošanā un ES iedzīvotāju masveida novērošanā, atbalstījuši dezinformācijas kampaņas un izplatījuši ļaunprogrammatūru, piemēram, "Wannacry" un "NotPetya".

Tādēļ būtu nepieciešama kopīga reakcija ES līmenī, uzskata deputāti. Balsojums par rezolūciju paredzēts 13.jūnijā.

Atsevišķā ziņojumā par ES un NATO attiecībām, par kuru paredzēts diskutēt otrdien un balsot trešdien, deputāti uzsver, ka nevienai no abām organizācijām nav visu instrumentu, lai novērstu jaunos drošības draudus. Deputāti norāda, ka tie aizvien biežāk ir hibrīdi un netradicionāli.

Līdzās ieteikumam uzlabot sadarbību kiberaizsardzības jomā deputāti arī aicina ES un NATO īpašu uzmanību pievērst stratēģiskajai komunikācijai, situācijas izpratnei, klasificētas informācijas apmaiņai, nelegālās migrācijas ierobežošanai un šķēršļu novēršanai militārā personāla un tehnikas ātrai un straujai kustībai ES teritorijā.

Ziņojuma projektā arī atzinīgi novērtēta NATO klātbūtnes stiprināšana pie NATO austrumu robežas un kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs un Polijā.

EP plenārsesija Strasbūrā norisināsies no 11.jūnija līdz 14.jūnijam.