Eiropu aprij plūdi; Budapešta nostiprinās, Varšava gaida jaunus plūdus, Slovākijā sākušies nogruvumi

Varšavai tuvojas jauns iespējamo plūdu vilnis Vislas upē, Budapeštā notiek nostiprināšanās pret plūdiem Donavā, savukārt Slovākija sāk palēnām atgūties no lielajiem plūdiem, kādus tā nebija pieredzējusi gadsimtiem.

Plūdu aizsardzības sistēmas Polijas lielākajā upē Vislā šopavasar daudzviet neizturēja spēcīgu lietavu izraisītos plūdus. Šobrīd ziemeļu virzienā pa upi virzās 7,8 metrus augsts ūdens vilnis un, pēc meteorologu prognozēm, Polijas galvaspilsētu tas varētu sasniegt trešdienas rītā ap pulksten trijiem pēc vietējā laika (arī pēc Latvijas laika).

Varšavas varasiestādes jau izziņojušas jaunu trauksmi. No pirmdienas pusnakts tiks slēgts autoceļš līdzās upei, kā arī aptuveni 150 skolas, informējis pilsētas mērs.

Pēdējās dienās vien evakuēti desmitiem tūkstoši vietējo iedzīvotāju.

Par to ziņo portāls tvnet.lv

Pēdējās dienās plūdu apdraudējuma dēļ Polijas dienvidos no mājvietām evakuēti desmitiem tūkstošu iedzīvotāju.

Savukārt lietavu skartajā Slovākijā varasiestādes pirmdien sākušas izdalīt naudu plūdos cietušajiem valsts iedzīvotājiem no šim mērķim piešķirtās 25 miljonu eiro (17,6 miljonu latu) lielās palīdzības.

Slovākijā plūdu dēļ sākušies zemes nogruvumi.

Spēcīgo plūdu dēļ pēdējās nedēļās Slovākija piedzīvojusi zemes nogruvumus un satiksmes traucējumus. No mājvietām evakuēti tūkstošiem cilvēku un, pēc varasiestāžu sniegtās informācijas, gājuši bojā trīs cilvēki.

Līdz pirmdienai valsts lielākajās upēs ūdens līmenis bija krities, atklājot izpostītas dzelzceļa līnijas un ceļus.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico jau paziņojis, ka plāno vērsties pie Eiropas Savienības valstīm pēc finansiālas palīdzības plūdu seku likvidēšanai.

Arī Ungāriju smagi skāruši pēdējo nedēļu plūdi. Hidrologi prognozē, ka Donavas līmenis pirmdienas vakarā varētu sasniegt 8,2 metru atzīmi un tad sākt kristies.

Valsts premjerministrs Viktors Orbans nedēļas nogalē izziņoja trauksmes stāvokli astoņos no 19 valsts reģioniem. Tūkstošiem cilvēku norīkoti uzraudzīt upes aizsardzības sistēmas. Slēgta satiksme Donavas krastmalā un vairākās pilsētas daļās.

Plūdi nodarījuši arī aptuveni 300 miljonus eiro lielus zaudējumus Ungārijas lauksaimniecībai. Pašlaik zem ūdens atrodas 220 000 hektāru jeb divdesmitā daļa no visas valsts lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais