Merkeles kandidātam uzrodas konkurents

Vācijas kancleres Angelas Merkeles izvirzītajam kandidātam uz prezidenta amatu Kristiānam Vulfam parādījies diezgan nopietns konkurents – bijušais Austrumvācijas antikomunistiskās kustības aktīvists un protestantu mācītājs Joahims Gauks. Pastāv iespēja, ka viņa kandidatūru varētu atbalstīt valdošajā koalīcijā esošā Brīvo demokrātu partija (FDP) un tas būtu kārtējais trieciens kanclerei un viņas kristīgajiem demokrātiem (CDU).

"Gauka izredzes šķiet ļoti, ļoti nelielas, taču pēdējās nedēļās mēs esam redzējuši daudz pārsteigumu, ieskaitot [prezidenta Horsta] Kēlera atkāpšanos, tādēļ neko nav iespējams izslēgt," sarunā ar Reuters saka Gētingenas universitātes politologs, profesors Pēters Lēše. Vācijas Federālajā asamblejā (sastāv no parlamenta apakšpalātas jeb Bundestāga deputātiem un federālo zemju pārstāvjiem), kas 30. jūnijā vēlēs prezidentu, valdošajai koalīcijai patiešām ir iespaidīgs vairākums, tomēr FDP pārstāvji, kuri jau ne reizi šīs koalīcijas pastāvēšanas vēsturē nonākuši asās domstarpībās ar A. Merkeli, atzinuši, ka arī šoreiz varētu neatbalstīt kancleri.

Intervijā laikrakstam Die Welt partijas līderis Saksijas pavalstī Holgers Zastrovs paziņojis, ka K. Vulfam ne tuvu "nav visas kārtis rokā" un partija izjūt ļoti lielu cieņu pret J. Gauku. Savukārt FDP vadītājs Saksijas–Anhaltas pavalstī Veits Volperts pavisam atklāti atzinis – brīvo demokrātu reģionālos līderus saniknojis fakts, ka ar viņiem pirms K. Vulfa nominēšanas neviens nav konsultējies. Pat A. Merkeles partijas biedrs Jērgs Šēnboms vakar sarunā ar Der Spiegel sacījis, ka šī varētu būt tā reize, kad koalīcija varētu vienoties ar sociāldemokrātiem un atbalstīt J. Gauku.

Interesanti, ka arī vairāki Vācijas mediji, kas līdz šim tika uzskatīti par samērā lojāliem A. Merkelei, atklāti atbalstījuši 70 gadus vecā J. Gauka kandidatūru. "Labāks prezidents," vēsta virsraksts Der Spiegel, kuram blakus attēlota J. Gauka fotogrāfija. Savukārt Der Bild blakus viņa attēlam nodrukājis mazliet pārveidotu ASV prezidenta Baraka Obamas priekšvēlēšanu saukli: "Yes, we Gauck!"

J. Gauka kandidatūru atbalsta opozīcijā esošie sociāldemokrāti un zaļie, taču delikātā situācijā nonākusi Kreisā partija – tajā apvienojušies galvenokārt bijušie komunisti, kuru niknākais pretinieks ilgus gadus bijis J. Gauks. AP atgādina, ka par aktīvu antikomunistu J. Gauks kļuva 11 gadu vecumā, kad tika apcietināts un uz Sibīrijas nometni izsūtīts viņa tēvs. Vēlāk viņš Rostokā strādājis par mācītāju, bet pēc Berlīnes mūra krišanas darbojies ar VDR īpašā dienesta STASI arhīviem. Jāatgādina, ka Vācijas prezidenta amats lielākoties ir ceremoniāls, un daudzi politologi piekrīt, ka ar politiskajām partijām nesaistītais J. Gauks tam piemērots labāk nekā vidēja līmeņa kristīgo sociālistu funkcionārs, 50 gadus vecais K. Vulfs. Savukārt A. Merkelei viņas protežē neievēlēšana var izrādīties ļoti smags politiskais trieciens, raksta Reuters.