Hilerija Klintone pasteidzas apsveikt Anglijas karalieni

ASV Valsts departamentam nācies atzīt, ka Valsts sekretāre Hilerija Klintone pieļāvusi kļūdu, nedēļu par agru apsveicot Lielbritānijas karalieni Elizabeti II dzimšanas dienā. Amerikāņu diplomātiem gan ir attaisnojums, jo britu karaliene dzimšanas dienu svin divreiz gadā un tas jau ne reizi vien radījis pārpratumus.

Ar apsveikumu karalienei H. Klintone nāca klajā piektdienas rītā, uzstājoties ar runu, kurā īpaši atgādināja par abu valstu sadarbību. Taču jau pēcpusdienā Valsts departamenta pārstāvim Filipam Krouslijam nācās atzīt, ka notikusi kļūme - H. Klintone nav zinājusi, ka karalienes oficiālo dzimšanas dienu šogad nolemts atzīmēt nevis jūnija pirmajā, bet gan otrajā sestdienā - tātad, 12. jūnijā. "Jā, mēs pasteidzāmies. Taču, kā jau šādos gadījumos pieņemts teikt - labāk apsveikt nedēļu par agru nekā nedēļu par vēlu," sacījis diplomātes pārstāvis. Arī Bakingemas pils apstiprinājusi, ka notikusi kļūme, taču tas neesot nekāds lielais starpgadījums un nekāda atvainošanās no amerikāņu diplomātiem, protams, netiks pieprasīta.

Jāatgādina, ka divas monarha dzimšanas dienas ir viena no šķietami dīvainajām britu tradīcijām. To ieviesa karalis Eduards VII, kurš valdīja no 1901. līdz 1910. gadam. Viņa dzimšanas diena bija 9. novembrī, taču šajā datumā rīkot valsts svētkus un karaspēka parādi klimatisko apstākļu dēļ nebija lietderīgi. Tādēļ karalis un parlaments nolēma, ka oficiāli monarha dzimšanas diena tiks svinēta jūnija pirmajā, otrajā vai trešajā sestdienā. Jāpiebilst, ka Elizabete II savu 84. gadskārtu ģimenes lokā jau atzīmēja 21. aprīlī, bet 12. jūnijā to būs iespējams izdarīt arī viņas pavalstniekiem.