Daļēji aptur naftas noplūdi Meksikas līcī

© Scanpix/Reuters

Ierīce, kas no bojātā ventiļa Meksikas līča dzīlēs nosūc izplūstošo naftu, ir bijusi daļēji efektīva, un ik dienas tā uztver 10 tūkstošus barelu naftas.

Uzņēmumam BP nav konkrētu datu, cik daudz naftas kopumā izplūst, bet BP vadītājs Tonijs Heivards BBC sacīja, ka savākta tiek vairāk nekā puse no izplūstošās naftas. Viņš solīja, ka līdz nākamās nedēļas beigām tiks uzstādīta vēl viena savākšanas sistēma, kam būtu jāuztver vēl vairāk naftas. Tomēr pastāvīgais risinājums gaidāms tikai augustā, kad tiks pabeigti papildus urbumi, lai mazinātu naftas spiedienu un varētu naftu sūknēt pa tiem.

„Mēs satīrīsim naftu, novērsīsm kaitējumu videi un atjaunosim Meksikas līča krastu, kāds tas bija pirms šiem notikumiem,” solīja T. Heivards. „Tā ir mūsu apņemšanās, un mēs būsim tur vēl ilgi pēc tam, kad būs aizgājuši mediji.”

Par spīti BP panākumam, ASV krasta apsardzes vadītājs Tads Alens CNN sacīja, ka tik ilgi, kamēr Meksikas līcī atrodas nafta, nevienam vēl nevajadzētu justies iepriecinātam, jo „noplūde ir iekšējs ienaidnieks, kas uzbrūk mūsu krastiem”.

Līča piekrastē ir redzami ar naftu notriepušies pelikāni un citi putni un ir izskalojusies nafta, savukārt vietējie iedzīvotāji ir dusmīgi par piesārņojumu un uzņēmējdarbības traucēšanu. Vienā trešajā daļā no ASV piederošās Meksikas līča daļas ir aizliegts zvejot.