Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Izskan kārtējā versija par to, kas noticis ar pazudušo "Malaysia Airlines" lidmašīnu

© REUTERS/ SCANPIX

Pirms četriem gadiem pasaules mediji ziņoja, ka 8.martā pazudusi kompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas bijusi ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu. Vairākus gadus pēc notikušā izmeklētāji nākuši klajā ar jaunu versiju par notikušo.

Pēc vairākus gadus ilgas izmeklēšanas izmeklētāji paziņojuši, ka "Malaysia Airlines" lidmašīnas kapteinis Zaharijs Amads Shahs apzināti izraisījis traģēdiju. Kā izrādās, tad viņš jau iepriekš rūpīgi plānojis savu pašnāvību un liktenīgajā dienā atņēmis dzīvību vēl vairāk nekā 200 lidmašīnas pasažieriem, vēsta "The Independent".

Arī satelīta dati liecina, ka lidmašīna nogāzusies un nelaimes brīdī tai beigusies degviela. "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna nogāzusies Indijas okeānā. Atsevišķas "Boeing 777" atlūzas atrastas Indijas okeāna piekrastē Austrālijā.

"Lidmašīnas pazušana nav saistīta ar teroraktu."

Šobrīd arī zināms, ka sešas dienas pēc lidaparāta pazušanas pilota un viņa palīga mājās veikta kratīšana. Pilota datorā atrasta informācija, kas liecina, ka viņš jau iepriekš izmantojis lidojuma simulācijas programmatūru, kurā izmēģināta konkrēta lidojuma novirzīšana no sākotnējā maršruta.

AP/ SCANPIX

Tikmēr lidmašīnas katastrofu pētnieks Larijs Vanss no Kanādas norāda, ka šobrīd arī maz ticams, ka notikušais bijis terorakts. "Ja notikušais būtu uzbrukums, tad maz ticams, ka teroristi nebūtu publiski paziņojuši, ka uzņemas atbildību par notikušo."

2017.gada decembrī portāls nra.lv jau vēstīja, ka iepriekš izskanējušas vairākas versijas par to, kas tad īsti noticis ar konkrēto pasažieru lidmašīnu. Piemēram, sazvērestību teoriju izdomātāji pat paziņojuši, ka lidaparātu, iespējams, nolaupījuši citplanētieši, vai tās pazušanu noorganizējis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.