ĀM iesniedz notu Krievijai par uzbrukumu Latvijas vēstniecībai Maskavā

© Tass/Scanpix

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs ceturtdien uzaicināja Krievijas vēstnieku Latvijā Jevgeņiju Lukjanovu, lai paustu stingru nosodījumu par 9.maijā notikušo uzbrukumu Latvijas vēstniecībai Krievijā.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, sarunā valsts sekretārs norādīja uz nepieciešamību Krievijas pusei nodrošināt Vīnes konvencijas "Par diplomātiskajiem sakariem" 22.pantā minēto saistību izpildi, kā arī veikt visus drošības pasākumus šādu uzbrukumu nepieļaušanai un vainīgo personu sodīšanai.

Valsts sekretārs arī uzsvēra, ka diemžēl šis nav pirmais gadījums, kad Latvijas diplomātisko pārstāvniecību Krievijā drošība tiek pakļauta riskiem.

Tā kā uzbrukuma rezultātā tika nodarīti bojājumi vēstniecības ēkas fasādei, Pildegovičs pieprasīja Krievijas pusei nodrošināt to novēršanu.

1961.gada Vīnes konvencijas "Par diplomātiskajiem sakariem" 22.pants nosaka, ka, pirmkārt, pārstāvniecības telpas ir neaizskaramas. Uzņemošās valsts pārstāvji nedrīkst tajās ieiet, izņemot gadījumus, kad saņemta pārstāvniecības vadītāja piekrišana.

Otrkārt, uzņemošajai valstij ir īpašs pienākums veikt visus atbilstošus pasākumus, lai aizsargātu pārstāvniecības telpas pret jebkādu ielaušanos vai zaudējumu nodarīšanu un lai novērstu jebkādu pārstāvniecības miera traucējumu vai tās cieņas aizskārumu.

Treškārt, pārstāvniecības telpas, to iekārta un citi tur atrodošies īpašumi, kā arī pārstāvniecības transportlīdzekļi ir neaizskarami attiecībā uz kratīšanu, rekvizīciju, arestu vai izpildu darbībām.

Jau vēstīts, ka trešdien noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai Maskavā, par ko mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka ap plkst.17.30 pie vēstniecības ēkas ieradušās četras vai piecas personas, kuras, izmantojot dūmu sveces un signālraķetes, apmētājušas ēku. Viens no likumpārkāpējiem ar melnas krāsas baloniņu mēģinājis appūst vēstniecības ēkas sienu, taču paspējis uzrakstīt tikai burtu "S".

Par uzbrukumu Latvijas vēstniecībai Maskavā aizturētie nacionālboļševiki apsūdzēti sīkajā huligānismā, paziņojis nacionālboļševiku partijas "Cita Krievija" preses dienests.

Aizturēto Olgas Šaļinas un Gļeba Buvaņenoka administratīvo lietu tiesa izskatīs šodien, vēsta preses dienests.

Uzbrukums Latvijas vēstniecībai, apmētājot to ar dūmu svecēm, sarīkots, lai protestētu pret to, ka Latvijā aizturēts nacionālboļševiku aktīvists Vladimirs Lindermans, norāda partijas "Cita Krievija" preses dienests.

Lindermans tika aizturēts 8.maijā saistībā ar uzrunu 31.martā notikušajā Latvijas Krievu savienības (LKS) un "Krievu skolu atbalsta štāba" rīkotajā pasākumā ar nosaukumu "Vislatvijas vecāku sapulce", kurā viņš uzstājies pret izglītības krievu valodā likvidēšanu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Lindermana aizstāve Jeļena Kvjatkovska.

Ceturtdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa prokrieviskajam aktīvistam kā drošības līdzekli šodien piemērojusi apcietinājumu. Jautājums par drošības līdzekli tika skatīts slēgtā tiesas sēdē, taču aiz tiesas zāles durvīm bija sapulcējušies apmēram 15 Lindermana atbalstītāji. Starp tiem arī "Latvijas Krievu savienības" (LKS) vadītāja Tatjana Ždanoka, kā arī prokrieviskais aktīvists Josifs Korens.

Lindermana aizstāve Jeļena Kvjatkovska norādīja, ka tiesas lēmums tiks pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais