Grībauskaite slavē Makronu: Eiropai vajag tādu līderi kā viņš

© AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paudusi viedokli, ka Eiropai nepieciešami tādi līderi kā Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš mīl Eiropu un uzticas tai.

Makronam ceturtdien tiks pasniegta starptautiskā Kārļa Lielā balva par viņa Eiropas atjaunošanas vīziju.

"Šodien manam reģionam, jaunajām valstīm, kas ieradās šeit tikai pirms 30 gadiem, Eiropa vēl arvien ir kaislība un mīlestība, ticība un viss, ko mēs vēlējāmies sasniegt mums pašiem un mūsu tautām," vakariņās par godu Kārļa Lielā balvas laureātam trešdien sacīja Grībauskaite.

"Un dažreiz ir sāpīgi dzirdēt un redzēt, ka ne visi Eiropā priecājas par Eiropu," viņa piebilda.

"Es domāju, ka mēs varam būt ļoti laimīgi, ka mums Francijā ir jauns līderis, cilvēks, kurš nekaunas atzīt, ka Eiropa ir svarīga, ka viņš mīl Eiropu, ka viņš vēlas Eiropu, kurai mēs ticam, Eiropu, kas izdzīvos, Eiropu, kas būs stipra," sacīja Grībauskaite, piebilstot, ka dažreiz mūsdienās vairs nav "moderni būt eiropietim".

Prezidente uzsvēra, ka Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par aizsardzību un drošību, atomieroču neizplatīšanu, klimata izmaiņām un citiem globāliem jautājumiem.

"Mums vairāk jāpaļaujas uz sevi, jābūt vienotiem un jāstrādā kopā, un Emanuela Makrona atrašanās prezidenta amatā palīdz to sasniegt," sacīja Grībauskaite, kura saņēma Kārļa Lielā balvu pirms pieciem gadiem.

Godalga kopš 1950.gada tiek pasniegta Āhenē - Vācijas rietumdaļas pilsētā, kurā Kārlis Lielais ir apbedīts. Iepriekšējo gadu laureātu vidū ir arī Francijas prezidents Fransuā Miterāns un pāvests Francisks.