Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Armēnijā izvēlēts jauns premjers

© AFP/Scanpix

Armēnijas parlaments otrdien apstiprinājis premjerministra amatā opozīcijas līderi Nikolu Pašinjanu.

Politiķis vadīja vairākas nedēļās ilgos protestus pret valdošo Republikāņu partiju.

Pašinjana kandidatūru atbalstīja 59 deputāti, bet 42 balsoja pret.

42 gadus vecais Pašinjans agrāk strādājis par žurnālistu un pavadījis divus gadus ieslodzījumā par musināšanu uz nemieriem pēc Serža Sargsjana ievēlēšanas prezidenta amatā 2008.gadā.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās aprīlī, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

Sargasjana mēģinājums palikt pie varas, stājoties premjerministra amatā, izprovocēja protestus, kas pārauga plašākās demonstrācijās pret valdošo partiju.

Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Sargasjans atkāpās no jauniegūtā premjera amata un Reformu partija atteicās no mēģinājumiem nepieļaut Pašinjana ievēlēšanu par premjeru.

Pirmajā balsojumā pagājušajā nedēļā Pašinjanam nepietika balsu, jo viņa kandidatūru neatbalstīja Republikāņu partija, kurai parlamentā ir absolūtais vairākums.

Pašinjana ievēlēšana premjerministra amatā izraisīja skaļu prieku Erevānas Republikas laukumā, kur sapulcējušies tūkstošiem viņa atbalstītāju.