Pēc tikšanās ar Čenunu Dienvidkorejas prezidenta reitings sasniedzis rekordlīmeni

© AFP / Scanpix

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins pēc vēsturiskās tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu piedzīvojis rekordlielu atbalsta pieaugumu, ceturtdien paziņojuši sabiedriskās domas aptauju veicēji.

Atbalsts prezidentam pieaudzis par astoņiem procentpunktiem, un šobrīd tas ir 78,3%. Tas visu laiku augstākais Dienvidkorejas prezidenta reitings administrācijas pirmā gada beigās.

Sabiedriskās domas izpētes kompānija "Realmeter" norādīja, ka šis rezultāts atspoguļo pēc abu Koreju līderu tikšanās piektdien "pieaugošās sabiedrības gaidas pēc Ziemeļu kodolatbruņošanās un miera nodibināšanas Korejas pussalā".

Kopš ievēlēšanas prezidenta amatā 2017.gada maijā Muns sevi ir attēlojis kā stabilu un praktisku līderi, cieši komunicējot ar vēlētājiem, pavēstīja sabiedriskās domas pētījumu firmas "Hankook Research" pārstāvis Čons Hanvols.

"Muna reitings, kas bija salīdzinoši zems pagājušā gada beigās, atkal pakāpās pēc Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm," viņš sacīja.

Čons prognozēja, ka Muna popularitāte saglabāsies arī līdz jūnijā paredzētajām vietējām vēlēšanām, kurās tiek gaidīta viņa vadītās centriski kreisās Demokrātiskās partijas uzvara. Jaunākajā "Realmeter" aptaujā šī partija baudīja 55% vēlētāju atbalstu, savukārt konservatīvos atbalsta 18% dienvidkorejiešu.

Atbalsts konservatīvajiem saruka pēc tam, kad iepriekšējie to prezidenti - Li Mjunbaks un Paka Gunhje - tika ierauti plašos korupcijas skandālos. Abi bijušie līderi šobrīd atrodas cietumā.

Kā ziņots, abu valstu līderu tikšanās laikā piektdien Kims apliecināja gatavību atteikties no Ziemeļkorejas kodolprogrammas.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.