Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tallinā būs pētniecības centrs, kas atspoguļos komunisma noziegumus visā pasaulē

© F64

Igaunijas valdība apstiprinājusi starptautiskā komunisma noziegumu pētniecības centra un muzeja izveidošanu Baterijas (Patarei) cietuma kompleksā Tallinā.

"Centrs nebūs vēl viens Igaunijas okupācijas muzejs, bet atspoguļos komunisma un komunistu režīmu noziegumus visā pasaulē," paziņojumā presei norādījis Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu.

Centrs aizņems vienu daļu no cietuma kompleksa un tajā ietilps pētniecības centrs, muzejs un starptautisks zināšanu popularizēšanas departaments.

"Starptautiskais komunisma noziegumu muzejs, kas tiks uzbūvēts Patarei cietuma sienās, ne tikai stāstīs mūsu stāstu, bet būs brīdinošs un izglītojošs atmiņu glabātājs turpmākajām paaudzēm, lai tās apzinātos brīvības trauslumu un prastu to novērtēt," norādījis ministrs, piebilstot, ka centrs iemiesos nozīmīgu vēstījumu, proti, ka komunisma noziegumi Eiropā nedrīkst tikt atkārtoti.

Starptautisko ideju konkursā par centra izbūvi uzvarējis japāņu arhitekta Sjuhei Endo projekts "Red Erosion" ("Sarkanā erozija").

Vēsturiskais Baterijas cietuma komplekss ir viena no lielākajām klasicisma stilā celtajām militārajām būvēm Eiropā. Plānots, ka muzejs aizņems aptuveni 5000 kvadrātmetru platību un tajā varēs apskatīt autentiskas cietuma kameras, nāvessodu telpu, gaiteņus, cietumnieku pastaigu celiņus.