Gvatemalā atvērusies zeme

© Scanpix

Pēc viesuļvētras Agatha, kas Centrālamerikas valstīs prasījusi vairāk nekā 180 cilvēku dzīvības, Gvatemalas galvaspilsētā Gvatemalā vārda tiešā nozīmē atvērusies zeme un izveidojies milzīgs iegruvums, kas aprijis kādu nelielu drēbju ražošanas rūpnīciņu.

Par laimi neviens cilvēks bojā neesot gājis, jo rūpnīcas darbinieki beiguši darbu aptuveni stundu pirms izveidojies iegruvums, savukārt sargs steidzies uz mājām, lai noskaidrotu, kādus postījumus tām nodarījuši vētras izraisītie plūdi. Iegruvuma diametrs sasniedz 20 metrus, tas ir 30 metrus dziļš, turklāt pēc formas atgādina gandrīz ideālu apli. Ģeologi uzskata, ka iegruvums izveidojies vietā, kur pazemē bijusi kāda alu sistēma, taču pagaidām ir neziņā par tā veidošanās cēloņiem. "Es jums varu pateikt, kas tas nav - tā nav ģeoloģiska lūzumlīnija vai zemestrīces sekas. Tas arī ir viss, ko pašlaik zinām," saruna ar AP sacījis Gvatemalas Nacionālās dabas katastrofu aģentūras ģeofiziķis Davids Monterosso.

Daudzi tuvējo māju iedzīvotāji uzskatījuši par nepieciešamu evakuēties no rajona, baidoties, ka iegruvums varētu paplašināties. Jāpiebilst, ka 2007. gadā aptuveni divu kilometru attālumā no pašreizējā incidenta vietas, arī izveidojās milzīgs nogruvums, kurā tika iznīcinātas vairākas mājas un gāja bojā trīs cilvēki. Toreiz notikušajā tika vainotas ilgstošās lietavas un nepareizi izbūvētā kanalizācijas sistēma.