Nogalināts viens no Al Qaeda līderiem

Ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda saistītās interneta vietnēs apstiprināta informācija, ka pagājušomēnes ASV gaisa triecienā Pakistānā gājis bojā trešais cilvēks Al Qaeda hierarhijā šeihs Saīds el Masri. Ēģiptē dzimušais kaujinieks savulaik bija teroristu līdera Osāmas bin Lādena galvenais finansists.

Reuters vēsta, ka Saīds el Masri, kurš bijis pazīstams arī kā Musafa Abū el Jazīds, kopā ar ģimenes locekļiem nogalināts gaisa uzbrukumā, kuru kaujinieku pozīcijām veica CIP bezpilota lidaparāts. Uzbrukums Ziemeļvaziristānā notika naktī uz 21. maiju aptuveni 25 kilometrus no Miranšāhas pilsētas. "Mēs tolaik saņēmām izlūkdienestu informāciju, ka triecienā nogalināts kāds arābs un viņa ģimenes locekļi. Domājams, tas bija viņš," sarunā ar Reuters sacījis kāds Pakistānas drošības dienesta darbinieks. Vietējie iedzīvotāji informējuši, ka šajā triecienā nogalināti 12 cilvēki, to skaitā četras sievietes un divi bērni. Islāmistu vietnēs tiek ziņots, ka uzbrukumā gājusi bojā S. el Masri sieva, trīs meitas un mazmeita.

"Tā ir liela uzvara cīņā pret terorismu. Viņš bija grupējuma galvenā persona operatīvajos jautājumos un bija saistīts gan ar finansēm, gan operatīvo plānošanu. Turklāt viņš bija teroristu galvenā kontaktpersona ar bin Lādenu un [Aimānu el] Zavāhirī," sarunā ar Reuters sacījis kāds amerikāņu militārā izlūkdienesta pārstāvis. Savukārt Pakistānas izlūkdienests apstiprinājis, ka tieši ranga trešais cilvēks Al Qaeda atbildējis par ikdienas operāciju plānošanu un veikšanu. "Viņa nāve noteikti atstās iespaidu uz grupējuma darbību, jo viņš bija ļoti svarīga figūra. Tas ir liels zaudējums, taču izskatās, ka pašlaik Al Qaeda notiek paaudžu maiņa un vecākus grupējuma biedrus aizstāj jaunāki," uzskata Pakistānas žurnālists un eksperts militārajos jautājumos Rahimulla Jusufzajs.

54 gadus vecais S. el Masri 1981. gadā bija iesaistīts Ēģiptes prezidenta Anvara Sadata slepkavībā un cietumsodu izcietis kopā ar A. al Zavāhirī. Jau cietumā viņi izveidojuši grupējumu Ēģiptes islāma džihāds, kas vēlāk kļuva par vienu no Al Qaeda pamatšūniņām. Deviņdesmitajos gados S. el Masri uzraudzījis O. bin Lādena biznesu Sudānā, bet 2001. gadā tieši viņš pārskaitīja finanšu līdzekļus trim no 11. septembra terora aktu izpildītājiem. Pēdējos trīs gadus S. el Masri tika uzskatīts par Al Qaeda Afganistānas atzara vadītāju un galveno kontaktpersonu sadarbībā ar tālibiem.

Svarīgākais