Pasaulē sašutums par Izraēlas vardarbību

Izraēlas jūras kara spēku uzbrukums kuģiem, ar kuriem starptautiskās humānās palīdzības organizācijas centās nogādāt palīdzību kravas Gazas joslā, varētu būt prasījis 19 cilvēku dzīvības un izraisījis plašu starptautisku neizpratni. Visvairāk ir sašutusi Turcija, kuras pilsoņi bija aktīvi iesaistījušies Brīvības flotiles izveidošanā, kurā pavisam piedalījušies 32 valstu pārstāvji.

Incidents notika agri pirmdienas rītā, kad seši kuģi, uz kuriem atradās 10 000 tonnu liela humānās palīdzības krava, pietuvojās Izraēlas bloķētās Gazas joslas krastiem. Izraēlas armija apgalvo, ka vēlējusies nodrošināt blokādes ievērošanu un jau iepriekš brīdinājusi, ka svešu valstu kuģus savos teritoriālajos ūdeņos neielaidīs. Saskaņā ar Izraēlas apgalvojumiem tās jūrniekiem, kas ieņēmuši kuģus, esot izrādīta pretošanās – aktīvisti viņiem uzbrukuši ar nažiem un nūjām. Apšaude sākusies pēc tam, kad viens no palestīniešiem atņēmis Izraēlas karavīram ieroci un vērsis to pret uzbrucējiem. Izraēlas amatpersonas vēstījušas, ka uz kuģiem atrasts zināms daudzums ieroču. "Acīmredzot šī palīdzība nemaz nebija tik humāna, kā tiek runāts, un tās organizētāji jau bija gatavojušies sadursmēm," Euronews citē Izraēlas amatpersonu sacīto. Organizācijas Free Gaza Movement pārstāve Grēta Berlina sarunā ar Reuters šos apgalvojumus nodēvējusi par absurdiem. Turklāt viņa atgādinājusi, ka uzbrukums noticis neitrālajos ūdeņos – Izraēla gan apgalvo, ka kuģi jau bija šķērsojuši Izraēlas jūras robežu.

Eiropas Savienība vakar nākusi klajā ar paziņojumu, kurā uzsvērta nepieciešamība rūpīgi izmeklēt incidenta apstākļus, līdzīgu nostāju paudis arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns, vēsta AP. Uz vakardienas incidentu visasāk reaģējusi Turcija, kas jau atsaukusi savu vēstnieku no Irānas, pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes sēdi un pavēstījusi, ka atceļ šogad ieplānotās trīs militārās mācības ar Izraēlas piedalīšanos. Tas izskaidrojams ar faktu, ka trīs flotiles kuģi peldēja zem Turcijas karogiem un liela daļa no aktīvistiem, kuri pavadījuši humānās palīdzības kravu, bijuši Turcijas pilsoņi – neoficiāla informācija liecina, ka vairāki no viņiem nogalināti. Vakar vairāki simti agresīvi noskaņotu demonstrantu mēģinājuši ieņemt Izraēlas konsulāta ēku Stambulā, savukārt Ankarā policija aizliegusi protesta demonstrāciju pie Izraēlas vēstniecības. Izraēla aicinājusi savus pilsoņus drošības labad tuvākajā laikā neapmeklēt Turciju. Šodien incidentu apspriedīs Arābu valstu līgas pārstāvji, bet Gazā valdošā kustība HAMĀS jau aicinājusi visā pasaulē dzīvojošos arābus uz visaptverošu cīņu pret Izraēlu.

Aizturētie kuģi nogādāti Ašdodas ostā Izraēlā, un šīs valsts varas iestādes sacījušas, ka pēc kravas pārbaudes priekšmeti, uz kuriem neattiecas embago, ar ANO starpniecību tiks nogādāti Gazas joslā. Izraēla arī gatavojas deportēt visus aktīvistus, kas pavadījuši kravu, bet pašu kuģu liktenis pagaidām nav skaidrs.