Pekinas autobusos vairs nebūs "biedru", bet būs "kungi"

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas autobusu šoferi saņēmuši jaunas instrukcijas, kurās pasažierus ieteikts turpmāk uzrunāt par "kungu" vai "kundzi", nevis "biedru", vēsta Reuters, atsaucoties uz Ķīnas medijiem.

Jāatgādina, ka uzruna "biedrs" Ķīnā tika pārņemta no Padomju Savienības un vēl pirms pāris gadiem tika uzskatīta par vienīgo pieņemamo uzrunas formu. Komunistiskās partijas vadošā loma Ķīnā gan nav atcelta, taču sabiedrība, šķiet, zināmām pārmaiņām jau nobriedusi. Iespējams, tas noticis, pateicoties jaunatnes subkultūrai, jo ķīniešu jauniešu žargonā vārds "biedrs" nozīmē homoseksuālistu.

Jaunajā instrukcijā, par kuras izplatīšanu vēsta Beijing Youth Daily, ieteikts tikai gados pavecus ļaudis, kuri piedzīvojuši Mao laikus un joprojām tērpjas tradicionālajos šī laikmeta frenčos, uzrunāt kā "vecos biedrus". Citus pasažierus ieteikts uzrunāt ar Rietumos tradicionālo "kungs" vai "kundze", nepieciešamības gadījumā uzrunai pievienojot Austrumos ierasto atsauci uz cienījamo vecumu. Gados jaunākus cilvēkus savukārt ieteikts dēvēt par "studentiem" vai izmantot pavisam neitrālo vārdu "pasažieris". Jāpiebilst, ka Ķīnas komunistiskās partijas locekļi uzrunu "biedrs" joprojām aktīvi izmanto gan savās runās, gan oficiālās vēstulēs.