Dienvidkorejas bijusī prezidente aiz restēm pavadīs 24 gadus

© AP / Scanpix

Dienvidkorejas tiesa piektdien bijušajai valsts prezidentei Pakai Gunhjei par korupciju piespriedusi 24 gadu cietumsodu.

Tiesa atzina Paku par vainīgu korupcijā, varas ļaunprātīgā izmantošanā un spiediena izdarīšanā. Viņai papildus cietumsodam piespriests 18 miljardu vonu (13,8 miljonu eiro) naudas sods.

Paka piespiedusi kompānijas "ziedot" 77,4 miljardus vonu (60 miljonus eiro) diviem apšaubāmiem fondiem, kurus kontrolējusi viņas draudzene Čoja Sunsila, nosprieda tiesa.

"Apsūdzētā pēc Čojas privātiem lūgumiem nelikumīgi izmantoja savu prezidenta varu, lai piespiestu kompānijas ziedot naudu fondiem," paziņoja tiesnesis. "Kompānijas bija spiestas ziedot lielu naudas summu (..) un apsūdzētā ļāva Čojai kontrolēt fondus, lai gan viņai (Čojai) nebija šādu tiesību."

Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa 2017.gada 10.martā Paku atcēla no amata, tiesai paturot spēkā parlamenta lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašo korupcijas skandālu.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais