Izraēla sagrauj humānās palīdzības floti

© Scanpix

Sešiem kuģiem, uz kuriem atradās ap 10 000 tonnu humānās palīdzības, tā arī nav izdevies nokļūt līdz Gazas joslas krastiem. Šorīt Izraēlas jūras spēku karavīri triecienuzbrukumā ieņēma kuģus un tiek vēstīts, ka sadursmēs gājuši bojā vairāk nekā 15 cilvēku.

Izraēlas armija apstiprinājusi, ka uzbrukumā gājuši bojā vairāk nekā 10 palestīniešu, kas atradušies uz kuģiem, vēsta AP. Armijas izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka kara flotes jūrnieki vairākkārt brīdinājusi kuģu apkalpes nešķērsot Izraēlas jūras robežu, bet pēc tam devušies triecienuzbrukumā. Operācijas laikā karavīriem esot izrādīta pretestība - palestīnieši uzbrukuši ar nažiem un nūjām. Pēc Izraēlas armijas versijas, apšaude sākusies pēc tam, kad viens no palestīniešiem atņēmis Izraēlas karavīram ieroci un vērsis to pret uzbrucējiem. Al Jazeera vēsta, ka apšaudē ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku - to vidū arī vairāki Izraēlas armijas karavīri.

Ir liecības, ka uzbrukums flotilei noticis neitrālos ūdeņos, vēsta BBC. Starptautiskās ziņu aģentūras informē, ka vairākās Tuvo Austrumu valstīs notikušas protesta demonstrācijas. Stambulā vairāki tūkstoši cilvēku, kuri bija sašutuši par Izraēlas rīcību, mēģinājuši ieņemt Izraēlas konsulātu, taču viņus izklīdinājuši policisti. Izraēlas valdība savā paziņojumā izteikusi "nožēlu" par cilvēku bojāeju, savukārt palestīniešu prezidents Mahmūds Abāss izsludinājis trīs dienu sēras. No Gazas un Jordānas upes rietumkrasta ziņo par uzsāktiem streikiem.

Euronews vēsta, ka vairāk nekā 600 cilvēku, kas atradušies uz kuģiem, apcietināti un Izraēlas varasiestādes viņiem piedāvājušas izvēli - stāties tiesas priekšā vai nekavējoties atstāt ebreju valsti. Savukārt humānās palīdzības krava tikšot pārbaudīta, bet pēc tam priekšmetus, kuriem Izraēla nav noteikusi embargo, ar ANO starpniecību nogādās Gazas joslā.