ASV dos mazāk naudas ANO

© AFP/Scanpix

ASV turpmāk nesegs vairāk nekā ceturtdaļu no ANO miera uzturēšanas operāciju izmaksām, trešdien paziņoja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

"Miera uzturēšana ir kopīga atbildība," Heilija sacīja ANO Drošības padomes debatēs par miera uzturēšanas operāciju reformu. "Mums visiem ir jāspēlē kāda loma, un mums visiem jāsasparojas."

ASV sniedz lielāko finansiālo ieguldījumu ANO miera uzturēšanas operācijās. No šī gada miera uzturēšanas operāciju budžeta 7,3 miljardu ASV dolāru apmērā ASV sedz apmēram 28,5%.

Otrajā vietā ir Ķīna, kuras ieguldījums nedaudz pārsniedz 10%.

ANO pašlaik vada 15 miera uzturēšanas misijas pasaulē. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir žēlojusies par to izmaksām un centusies samazināt šī gada budžetu. Tas ir par 570 miljoniem dolāru mazāks nekā iepriekšējā gadā, bet ASV vēlējās vēl lielāku samazinājumu.

"Mēs tikai sākam," teica Heilija, kad jūnijā tika apstiprināts šis samazinājums. Iepriekšējā gadā vēl pirms Trampa administrācijas ANO miera uzturēšanas operāciju budžets bija apcirpts par 400 miljoniem dolāru.

Heilija trešdien sacīja, ka ASV mēģinās nodrošināt, lai ASV daļas samazināšana šajā budžetā tiktu veikta "taisnīgā un saprātīgā veidā, kas aizsargā ANO miera uzturēšanu".

ANO Ģenerālā asambleja nosaka miera operāciju budžetu un valstu ieguldījumus tajā balsojot. Ģenerālās asamblejas prezidenta Miroslava Lajčāka un ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretāri atteicās komentēt Heilijas izteikumus, bet atzīmēja, ka par budžetu izlems 193 ANO dalībvalstis.