Krievija uzbrukumā Skripaļam vaino Lielbritāniju

© EPA/Scanpix

Uzbrukumu bijušajam krievu dubultaģentam Sergejam Skripaļam, iesējams, sarīkojuši Lielbritānijas specdienesti, trešdien paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrija.

"Visu apstākļu kopuma analīze liecina par britu varasiestāžu neieinteresētību centienos noskaidrot Solsberi nozieguma patiesos motīvus un izpildītājus un vedina mūs uz domām par iespējamo Lielbritānijas specdienestu iesaisti," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"Lielbritānijas varasiestādes sistemātiski demonstrējušas nespēju garantēt Krievijas pilsoņu drošību [Lielbritānijas] teritorijā," norādīja ministrijā.

Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons parlamentā norādījis, ka Krievija uzbrukumu varētu būt sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Arī Eiropas Savienība (ES) un NATO par vienīgo ticamo versiju atzinušas Krievijas atbildību par šī uzbrukuma sarīkošanu, un liela daļa šo organizāciju dalībvalstu uz to jau reaģējušas, izraidot Krievijas diplomātus.

Pasaulē

Donalds Tramps sola izbeigt karu Ukrainā 24 stundas pēc savas uzvaras vēlēšanās, bet vienīgā iespēja ievērot šo termiņu ir paziņot par padošanos, intervijā laikrakstam “Politico” sacīja bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Svarīgākais