Igaunijā uz 4 gadiem notiesā studentu no Krievijas

© F64

Igaunijas Harju apriņķa tiesa piespriedusi četru gadu ieslodzījumu Krievijas pilsonim Aleksejam Vasiļjevam par darbību pret Igaunijas valsti, ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Vasiļjevs atzīts par vainīgu pēc diviem kriminālkodeksa pantiem - par nevardarbīgu darbību pret Igaunijas valsti un par nelikumīgu iekļūšanu gāzes vai elektropārvades tīklā. Ieslodzījuma termiņš tiek skaitīts kopš 2017.gada 4.novembra, kad Vasiļjevs tika aizturēts.

Jau ziņots, ka Vasiļevs, kurš Igaunijā studēja datorzinātnes, tika aizturēts Narvas kontrolpunktā, dodoties uz Krieviju. Igaunijas Iekšlietu ministrijas vicekanclers Erki Korts pēc Vasiļjeva aizturēšanas portālam "Geenius.ee" sacīja, ka Vasiļjevs tiek turēts aizdomās par kibernozieguma gatavošanu un ir saistīts ar FDD. Savukārt laikraksts "Postimees" ziņoja, ka saskaņā ar tā rīcībā esošo informāciju Vasiļjevs centies nemanāmi iekļūt Igaunijas valsts iestāžu datortīklos.

Savukārt Vasiļjeva māte Jevgeņija Pesoveca, kas dzīvo Ļeņingradas apgabala Kingisepā, netālu no Igaunijas robežas, pēc viņa aizturēšanas Krievijas portālam "47 news" pastāstīja, ka Vasiļjevs mācījies skolā Kingisepā, bet no 16 līdz 19 gadu vecumam apguvis datorzinības koledžā Igaunijas ziemeļaustrumu pilsētā Sillamē. Tad gadu strādājis Krievijā, bet pēc tam atgriezies Igaunijā un iestājies Tallinas Tehniskā institūta Viru koledžā Kohtla-Jervē, lai apgūtu programmēšanu.

Uz jautājumu, kāpēc Vasiļjevs nav mācījies kādā Sanktpēterburgas augstskolā, viņa māte atbildējusi, ka tur par mācībām būtu jāmaksā, bet Igaunijā var mācīties bez maksas, turklāt krievu valodā, jo igauņu valodu viņas dēls zinot slikti.

Svarīgākais