Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Skolēni pie Baltā nama protestē pret ieročiem un vardarbību

© Scanpix

Skolēni daudzviet ASV trešdien pametuši savus skolas solus, lai protestētu pret ieročiem un vardarbību.

Skolēnu protesti notika dienā, kad aprit mēnesis kopš apšaudes skolā Floridā, kur tika nogalināti 17 cilvēki.

Plkst.10 (plkst.16 pēc Latvijas laika) skolēni ASV pameta klases uz 17 minūtēm, lai simboliski apliecinātu cieņu Floridas apšaudes upuriem un protestētu pret šādu vardarbību. Vairākās skolās protesta akcijā iesaistījās arī skolotāji un skolēnu vecāki.

14.februārī 19 gadus vecais Nikolass Kruss Pārklendas pilsētas Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolā, kurā viņš iepriekš bija mācījies, ieradās ar pusautomātisko triecienšauteni "AR-15" un lielu daudzumu munīcijas un sarīkoja apšaudi, nogalinot 14 skolēnus un trīs skolas darbiniekus, kā arī ievainojot vairākus desmitus cilvēku.

Krusam izvirzītas apsūdzības 17 slepkavībās un 17 slepkavības mēģinājumos.

Scanpix

Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolā skolēni sapulcējās uz demonstrāciju skolas sporta laukumā.

Pēc traģēdijas šajā mācību iestādē ASV sākusies skolēnu kustība, kas organizēja šos protestus un pieprasa grozīt likumus ieroču kontroles jomā. 24.martā skolēnu kustība plāno lielu demonstrāciju Vašingtonā, kur šodien protestu akcijā iesaistījās ievērojams skolēnu skaits.

Simtiem skolēnu sapulcējās pie Baltā nama, kliedzot: "Mēs vēlamies pārmaiņas!" Pēc tam viņi devās uz ASV Kapitoliju, kur vairāki Kongresa locekļi pievienojās skolēnu demonstrācijai.

"Mēs visi esam aizkustināti par jūsu neatlaidību un bezbailīgo uzstājību uz rīcību, lai novērstu vardarbību," sacīja ASV Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi.

Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens paziņoja, ka Pārstāvju palāta apspriedīs likumprojektu, kura mērķis ir palīdzēt skolām un tiesībsargājošajām iestādēm novērst vardarbīgus uzbrukumus.

"Traģiskai vardarbībai nav vietas mūsu skolās. Tā domā visi amerikāņi," sacīja Raiens.