Uz dzīvi Igaunijā pārceļas arvien vairāk cilvēku no Krievijas

No Krievijas uz dzīvi Igaunijā pārceļas daudz vairāk cilvēku nekā no Igaunijas uz Krieviju, raksta avīze "Postimees". Pēdējos gados iebraucēju skaits par vairākiem simtiem pārsniedz aizbraucēju skaitu.

Migrācijas statistika tiek veidota, balstoties uz Iedzīvotāju reģistra un Policijas un robežapsardzības departamenta datiem, teica Statistikas departamenta vadošā speciāliste Helerina Rannala. Iedzīvotāju reģistra dati nav tik precīzi, tomēr, pēc Rannalas teiktā, pēdējos gados tie ir kļuvuši precīzāki.

Dati par imigrāciju parasti ir precīzāki nekā dati par emigrāciju, jo daudziem iebraucējiem ir nepieciešams mājoklis, un tādējādi viņi nenovēršami "atstāj pēdas". Tikai no Somijas vien pagājušajā gadā Igaunijā ieradās vairāk cilvēku nekā no Krievijas.

Integrācijas un migrācijas fonds piešķir reemigrācijas pabalstu līdz 15 000 kronu (670 latu) apmērā tiem, kuri vēlas aizbraukt no Igaunijas. Pagājušās desmitgades sākumā šo pabalstu saņēma simtiem cilvēku, turpretim pēdējos gados tā saņēmēju skaits ir krasi samazinājies - pagājušajā gadā pabalstu saņēma tikai 38 cilvēki.

Lielākā daļa iebraucēju ir dzimuši Igaunijā, taču daudziem no viņiem ir Igaunijas pilsonība. Viņu vidū vispopulārākais apriņķis ir Harjumā, bet Ida-Virumā apriņķī iebrauc vismazāk cilvēku no Krievijas. Populārs ir arī Tartu apriņķis, liecina statistikas dati.

Igaunijā iebrauc cilvēki arī no Ukrainas - turklāt četras reizes vairāk nekā no Igaunijas aizbrauc uz Ukrainu. Līdzīga situācija ir arī ar Baltkrieviju, Latviju un Lietuvu.

Ja ticam ierēdņiem, pozitīvs migrācijas saldo Igaunijai ir ar tādām valstīm kā Francija, Spānija, Itālija un Nīderlande. Tas nozīmē, ka arī no šīm valstīm Igaunijā iebrauc vairāk cilvēku, nekā dodas uz tām. Tomēr visvairāk cilvēku aizbrauc uz Somiju, Lielbritāniju un Īriju.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais