Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Miris šogad pirmais tibetietis, kas protestējot pats aizdedzinājies

© ugunsgrēks, liesmas

Protestējot pret Pekinas varu Tibetā, Ķīnā no pašaizdedzināšanās miris šogad pirmais tibetietis, pavēstījuši tibetiešu tiesību aizstāvji.

ASV bāzētā organizācija "Starptautiskā kampaņa par Tibetu" (ICT) paziņoja, ka tibetietis Cekho Tugčaks aizdedzinājās un nomira trešdienas vakarā Tibetas austrumos.

Pašaizdedzināšanās regulāri izmantota kā protesta metode pret Ķīnas politiku Tibetā.

Kopš 2009.gada, protestējot pret Pekinas varu Tibetā, aizdedzinājušies vairāk nekā 150 tibetieši, paziņojis trimdā esošās un Ķīnas neatzītās Tibetas Centrālās administrācijas vadītājs.

"Ķīnas valdībai pienācis laiks ņemt vērā aicinājumus, kurus pauž Tibetas tibetieši, kas ilgojas pēc brīvības un vēlas Viņa Svētības Dalailamas atgriešanos Tibetā," norādīja Lobsangs Sangajs.

"Ķīnai jārisina Tibetas tautas likumīgās sūdzības," viņš piebilda.

Tibetieša nāve piedzīvota brīdī, kad Tibetā notiek "pastiprināta militārās klātbūtnes palielināšanās", tostarp "iebiedējošas militāras mācības", kā arī "liela skaita karavīru spectērpā atrašanās mierīgu lūgšanu festivālu laikā", paziņoja ICT

Ķīna norāda, ka tā Tibetu 1951.gadā atbrīvoja, bet daudzi tibetieši vaino Pekinu par reliģisku apspiešanu un viņu kultūras graušanu.

Ķīna šādus pārmetumus noraida, un uzskata, ka trimdā Indijā dzīvojošais Tibetas garīgais līderis Dalailama ir atbildīgs par aizdedzināšanās vilni.

Tibetas trimdas valdība pašaizdedzināšanās akcijas skaidro ar izmisumu, kas Ķīnas politikas dēļ pārņēmis tibetiešus.