Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlande piedzīvojusi karstāko vasaru vēsturē; janvārī +38,7 grādi

© Reuters/Scanpix

Jaunzēlande tikko piedzīvojusi karstāko vasaru vēsturē, liecina Nacionālā ūdens un atmosfēras pētījumu institūta (NIWA) izplatītie dati.

Vidējā temperatūra Jaunzēlandē šovasar bijusi 18,8 grādi pēc Celsija, kas ir par 2,1 grādu virs 1981.-2010.gada vidējā rādītāja, liecina NIWA dati.

Janvāra karstuma viļņa laikā temperatūra Aleksandras pilsētā Dienvidsalā 30.janvārī sasniegusi 38,7 grādus, kas bijusi augstākā temperatūra valstī pēdējos 38 gados. Jūras temperatūra ap Jaunzēlandi bijusi sešus grādus virs vidējā radītāja.

Februārī Jaunzēlandi skāra divi tropiskie cikloni "Fehi" un "Gita", nodarot plašus postījumus valstī.

NIWA zinātnieks Kriss Brandolino radiostacijai "Radio New Zealand" pastāstīja, ka karstā vasara nav pārāk liels pārsteigums un atbilst globālās klimatiskās parādības "La Ninja" apstākļiem, taču klimata pārmaiņu dēļ līdzīgi karstuma rekordi varētu būt arī turpmāk.

"Tas nenozīmē, ka katru dienu, katru sezonu, nedēļu vai mēnesi būs jauni rekordi un silts," sacīja Brandolino. "Taču principā tuvākajās desmitgadēs, ja mēs būsim uz tās pašas oglekļa emisiju trajektorijas, tas turpināsies."