Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas aizsardzības ministrs Krimu esot atzinis par Krievijas sastāvdaļu

© Reuters/Scanpix

Internetā aizvadītajā nedēļas nogalē krievu, ukraiņu un angļu valodā izplatīta viltus ziņa, kurā apgalvots, ka Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis esot atzinis Krimu par Krievijas sastāvdaļu.

Tas nav pirmais gadījums, kad tiek mēģināts publiski nomelnot Lietuvas aizsardzības ministru. Kā ziņots, cita melīga informācija par Karobli janvārī tika izplatīta reizē kiberuzbrukumu ziņu portālam "Tv3.lt", izsūtot ministrijām, vēstniecībām un citiem adresātiem vēstuli ar datorvīrusu.

"Šis ir vēl viens mēģinājums izplatīt nekaunīgus melus, sanaidot partnervalstis, mazināt sabiedrības ticību, ka Lietuva atbalsta Ukrainu, un diskreditēt Lietuvu starptautiskajā telpā," teikts ministra komentārā, ko ziņu aģentūrai BNS atsūtījusi viņa pārstāve.

Kā uzsver Karoblis, sadarbība ar Ukrainu jau ilgu laiku ir viena no svarīgākajām Lietuvas ārpolitikas un drošības politikas prioritātēm un tāda tā arī paliks.

Pēc viņa vārdiem, Lietuva atbalsta Ukrainas neatkarību un teritoriālo nedalāmību, atbalsta un atbalstīs Ukrainas centienus integrēties Eiropas un eiroatlantiskajā telpā.

Jaunajā viltus ziņā, kas parādījās vairākās tīmekļa vietnēs, apgalvots, ka Lietuvas aizsardzības ministrs vainojot Ukrainu, ka tā izmanto Krimas situāciju, lai novērstu ASV uzmanību no Baltijas valstīm draudošajām briesmām.

Tajā teikts, ka šādu viedokli, kas šokējis žurnālistus, Karoblis esot izteicis februāra beigās notikušajā ASV un Lietuvas aizsardzības forumā, lai gan ministrs šai pasākumā nepiedalījās.

Kā uzsver Aizsardzības ministrija, melīgā ziņa adresēta pirmām kārtām krievu un ukraiņu auditorijai - tā izplatīta krievu un ukraiņu portālos, pievienojot videomateriālu ar subtitriem krievu valodā, bet internetā parādījies arī teksta tulkojums angļu valodā. Tam savukārt pievienots īss videoieraksts, kurā Karoblis lietuviski pasaka dažus teikumus par Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Kā bija apgalvots iepriekšējā viltus ziņā, kas janvārī tika izplatīta reizē ar datorvīrusu, Lietuvas aizsardzības ministrs esot mēģinājis uzmākties radiostacijas "Žiniu radijas" žurnālistam un atzinis, ka esot gejs.

Ap to pašu laiku Lietuvas diplomātiem nācās atspēkot arī ārvalstu tīmekļa vietnēs izplatīto informāciju, ka Lietuva piemērojusi ekonomiskās sankcijas Mongolijai pēc šīs valsts prezidenta izteikumiem par padomju okupāciju.

Lietuvas izlūkdienesti jau pagājušajā gadā brīdināja, ka Krievija ar kiberuzbrukumu un viltus ziņu palīdzību cenšas diskreditēt NATO spēkus Lietuvā un izsaukt sabiedrības pretestību karavīru dislocēšanai.