Mladiču vēlas pasludināt par mirušu

Bijušā Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča, kurš tiek meklēts saistībā ar pastrādātajiem kara noziegumiem, ģimene vēlas, lai viņu oficiāli pasludinātu par mirušu. Serbijas varasiestādes gan pavēstījušas, ka bēguļojošā R. Mladiča meklēšana turpināsies un Serbija pildīs solījumu viņu notvert un izdot tiesāšanai Hāgas starpautiskajam tribunālam.

Par R. Mladiča atrašanās vietu ticamas informācijas nav jau kopš 1995. gada, kaut gan laiku pa laikam izplatās baumas, ka viņš slēpjoties Bosnijas Serbu republikā, atradis patvērumu kādā Serbijas nomaļā ciematā vai izbraucis, piemēram, uz Krieviju, atgādina AP. Viņa tuvinieki, kurus Serbijas varasiestādes ik pa laikam iztaujā par viņa atrašanās vietu, apgalvo, ka viņiem nav ne jausmas, kur uzturas R. Mladičs.

"Ģimene ir nolēmusi apturēt šo agoniju, tādēļ, ka tā jau sen ir pārliecināta, ka ģenerālis Mladičs ir miris. Neviens viņu nav redzējis pēdējos septiņus gadus," saruna ar AP sacījis Mladiču ģimenes advokāts Milošs Saljičs – bijušais Dienvidslāvijas armijas pulkvedis. Viņš uzsvēris, ka bēgļa ģimene tiekot pakļauta "ikdienas spiedienam un vajāšanai", un uzskata, ka ir pietiekams pamats uzskatīt R. Mladiču par mirušu, atgādinot, ka viņš bijis ļoti slims cilvēks. 1996. gadā ģenerālis piedzīvojis insultu, bet pirms tam vairākkārt ārstējies no smagām kaitēm vienā no Belgradas militārajiem hospitāļiem. "Ņemot vērā šos apstākļus, kā arī to, ko viņam nācies piedzīvot bēguļošanas laikā, ir tikai normāli uzskatīt, ka viņš vairs nav starp dzīvajiem. Ja viņs būtu dzīvs, viņam nāktos meklēt medicīnisko palīdzību, un mēs par viņu kaut ko būtu dzirdējuši," sacījis advokāts. Viņš arī piebildis, ka R. Mladičs bijis ļoti pieķēries savai ģimenei un, ja vien būtu dzīvs, noteikti mēģinātu ar to kontaktēties kaut vai tikai tādēļ, lai paziņotu, ka ar viņu viss ir kārtībā. Reuters atgādina, ka saskaņā ar Serbijas likumiem personu var pasludināt par mirušu, ja tā ir vecāka par 70 gadiem un par tās atrašanās vietu jau vismaz piecus gadus nav nekādas informācijas. R. Mladičam 70. dzimšanas diena būs 2012. gada 12. martā.

Serbijas varasiestādes gan uzsvērušas, ka turpinās aizdomās turētā meklēšanu, norādot, ka netic ģimenes apgalvojumiem. "Mēs zinām, ka Mladiča ģimene zina, ka viņš ir dzīvs," sarunā ar Reuters uzsvēris Serbijas valdības pārstāvis Rasims Ļajičs, piebilstot, ka viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka pēdējo reizi Serbijā ģenerālis redzēts 2007. gada februārī. Kāds Serbijas drošības dienestu pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms, stāstījis, ka savulaik R. Mladiča slēpšanā bija iesaistīta liela grupa bijušo militārpersonu un serbu nacionālistu, bet tagad viņu skaits sarucis līdz pāris cilvēkiem. "Ļoti iespējams, ka viņš pavisam klusu dzīvo kādā no lielo pilsētu daudzdzīvokļu namiem," sacījis šis eksperts, atgādinot, ka līdzīgs dzīvesveids līdz arestam 2008. gadā bijis bijušajam Bosnijas serbu politiskajam līderim Radovanam Karadžičam.

Serbijas kara noziegumu tribunāla virsprokurors Bruno Vekaričs savukārt uzsvēris, ka tribunāls turpinās savu darbu, lai izpildītu Serbijas starptautiskās saistības. R. Mladiča nodošana tiesāšanai Hāgas tribunālam ir viens no priekšnoteikumiem, lai Serbiju uzņemtu ES.

Svarīgākais