ASV aicina sodīt Ziemeļkoreju

ASV valsts sekretāte Hilarija Klintone uzskata, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāreaģē uz aizvien pieaugošo spriedzi Korejas pussalā pēc tam, kad Ziemeļkoreja tika atzīta par vainīgu Dienvidkorejas kuģa nogremdēšanā.

H. Klintone uzstāšanās laikā Dienvidkorejā uzsvēra, ka pierādījumi par Ziemeļkorejas vainu ir pārliecinoši un aicināja Phenjanu pārtraukt naidīgo politiku.

Ziemeļkoreja noliedz, ka būtu vainojama Dienvidkorejas kuģa torpedēšanā 26 martā, nogalinot 46 cilvēkus, un ir brīdinājusi, ka atbildēs uz mēģinājumiem to sodīt.

Dienvidkoreja mēģina panākt, lai pret Ziemeļkoreju vēršas ANO Drošības padome, kā arī pati ir solījusi pārtraukt vairumu tirdzniecības sakaru ar Phenjanu. Otrdien arī Ziemeļkoreja paziņoja, ka sarauj visas attiecības ar Dienvidkoreju.

„Ja Dienvidkoreja spers pret mums kādus provokatīvus soļus saistībā ar politiskiem, ekonomiskiem vai militāriem mēriem, ko atbalsta ASV, mēs atbildēsim ar karu par taisnību,” ziņu Ziemeļkorejas televīzijas kanāls KRT. „Mēs no Korejas pussalas aizvāksim visus cilvēkveidīgos atkritumus un izveidosim vienotu Koreju.”