Jamaikā karo ar narkobandām

Jamaikas valdībai nācies noteikt ārkārtas stāvokli divos galvaspilsētas Kingstonas rajonos pēc tam, kad kāda narkotiku kontrabandista atbalstītāju bandas sarīkojušas uzbrukumus policijas iecirkņiem. Nemierus izraisījis valdības nodoms apcietināt un izdot tiesāšanai Amerikas Savienotajām Valstīm pazīstamo narkobaronu Kristoferu Kouku, kurš iedēvēts par Dudū.

AP vēsta, ka ar šaujamieročiem bruņotu jaunu vīriešu bandas uzbrukušas vismaz četriem policijas iecirkņiem Rietumkingstonā un Sentendrjūzā. Tiek ziņots, ka vismaz viens no iecirkņiem nodedzināts, ievainoti vairāki policisti, narkotiku kontrabandista atbalstītāji ierīkojuši barikādes un nocietinājušies vairākos kvartālos Tivoli dārzu tuvumā. Vietējās televīzijas demonstrētajos kadros redzams, ka dažviet izcēlušies ugunsgrēki, savukārt mierīgie iedzīvotāji cenšas nepamest mājas, lai nenokļūtu apšaudes krustugunīs.

Nemieri sākušies pēc tam, kad Jamaikas valdība, pakļaujoties ASV spiedienam, aicināja K. Kouku padoties varasiestādēm un atzina, ka viņš tiks izdots ASV, vēsta Euronews. Jamaikas policijas komisārs Ouvens Ellingtons stāstījis, ka aicinājumam atbalstīt bosu atsaukušies bandu locekļi teju no visas Jamaikas, kas ieradušies Rietumkingstonā. "Ir skaidrs, ka šo kriminālo elementu nodoms ir veikt koordinētus uzbrukumus drošības spēkiem," viņš apgalvo, piebilstot, ka svētdien notikušās sadursmes nav izprovocētas no policijas puses un tā pagaidām nav veikusi nekādas aktīvas darbības, lai apcietinātu K. Kouku. Pagājušonedēļ policija gan nāca klajā ar aicinājumu K. Koukam padoties un aizvainoja narkobaronu, pavēstot, ka viņa piekritēju saceltās barikādes liecina par viņa gļēvumu.

ASV, Kanāda un Lielbritānija jau piektdien bija izplatījušas brīdinājumus par iespējamu vardarbību Jamaikā, bet vakar atgādināja saviem pilsoņiem, ka apmeklēt Kingstonu pašlaik ir bīstami. Jamaikas premjerministrs Brūss Goldings gan uzsvēris, ka Kingstona "nav slēgta" un iestādes, veikali un skolas, kas atrodas ārpus kauju zonas, paliks atvērtas.

AP atgādina, ka ASV Tieslietu ministrijas dokumentos 42 gadus vecais K. Kouks nodēvēts par vienu no pasaules bīstamākajiem narkotiku kontrabandistiem un ASV viņam izvirzītas apsūdzības, kas draud ar mūža ieslodzījumu. Savu biznesu K. Kouks mantojis no tēva, kurš bijis bēdīgi slavenās bandas Shower Posse līderis, turklāt spējis to paplašināt un iegūt labas pazīšanās valdošās Jamaikas leiboristu partijas aprindās.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais