Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlas premjers, ar drona atlūzu rokās, izsaka brīdinājumu Irānai

© AFP / Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien Minhenes Drošības konferencē brīdinājis Irānu "nepārbaudīt Izraēlas apņemšanās stingrību", rādīdams klātesošajiem prāvu metāla gabalu, kas, pēc viņa teiktā, ir atlūza no Irānas bezpilota lidaparāta, kurš nesen ielidojis Izraēlas gaisa telpā.

"Izraēla neļaus Irānas režīmam savilkt ap mūsu kaklu terora cilpu," viņš paziņojis, vicinot atlūzu. "Jums tā būtu jāatpazīst. Tā ir jūsu," sacījis Netanjahu, netieši vēršoties pie Irānas ārlietu ministra Muhameda Džavada Zarifa, kas piedalās Minhenes konferencē, bet tobrīd nebija klāt.

Irāna noliedz, ka saistīta ar notikušo. Zarifs vēlāk savā uzrunā Netanjahu teikto nosaucis par "cirku, kas nav pelnījis atbildi", paziņodams, ka par Tuvo Austrumu konfliktu atbildīga Izraēla un ASV.

Savukārt Izraēlas premjers izteicis Teherānai neslēptu brīdinājumu. "Mēs rīkosimies nesvārstīdamies, lai aizstāvētu sevi, un vērsīsimies ne tikai pret Irānas sabiedrotajiem, bet arī pret pašu Irānu," viņš paziņojis, mudinot Zarifu "nodot Teherānas tirāniem vēstījumu: nepārbaudiet Izraēlas apņemšanās stingrību".

Pēc viņa teiktā, "kad Irānas rīcībā būs kodolieroči, (..) tās agresija vairs nebūs kontrolējama".

Vienlaikus Netanjahu izteicies, ka Irānas radītie draudi palīdzējuši Izraēlai un arābu valstīm tuvināties un arābu valstis Izraēlā "vairs nesaskata ienaidnieku, bet sabiedroto cīņā pret ekstrēmismu".

Viņš arī apsūdzējis Irānu, ka tā vēlas radīt impēriju, kas stieptos līdz Vidusjūrai, kolonizējot Sīriju un Libānu un "aprijot milzīgas teritorijas".