Lietuva svin valsts simtgadi

© EPA/Scanpix

Viļņā šodien ar plašu pasākumu programmu tiek atzīmēta Lietuvas valsts simtā gadadiena, informēja Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Svinīgā pasākumā pie Lietuvas prezidenta pils plkst.12 tiks pacelts arī Latvijas karogs un tiks dziedāta Lietuvas valsts himna. Pēcāk plkst.12.30 visā valstī vienlaikus baznīcu zvani nozvanīs 100 reizes. Plkst.17 Viļņas Ģedimina ielā kursies 100 ugunskuri, bet plkst.19 Katedrāles laukumā izskanēs koncerts.

Lietuvā kā daļa no Latvijas valsts simtgades programmas ir Viļņas laikmetīgās mākslas galerijā "Vartai" aplūkojama latviešu mākslinieka Jāņa Avotiņa personālizstāde "Svētki" - tā būs līdz šim plašākā mākslinieka personālizstāde Baltijas valstīs un sniegs mākslas interesentiem iespēju iepazīties ne tikai ar pēdējos gados, bet galvenokārt īpaši šai izstādei radītām gleznām, skulptūrām un zīmējumiem.

Savukārt Kauņā, sadarbojoties galerijām "Māksla XO" un "Meno Parkas", 2018.gadā svinot Latvijas simtgadi, Lietuvas publikai ir iespēja iepazīties ar Kristapa Zariņa jaunākajiem darbiem izstādē "Un atkal "ziedošu jaunavu pavēnī"", kas šodien tiks atklāta galerijā "Meno Parkas" un būs apskatāma līdz 17.martam.

EPA/Scanpix

Arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piektdien, 16.februārī, tiks atzīmēta Lietuvas simtā gadadiena - būs iespēja baudīt lietuviešu mūzikas izlasi, pārbaudīt savas zināšanas par Lietuvu, klausīties stāstos un dziesmās, kā arī nodziedāt Lietuvas valsts himnu. Īpašie pasākuma viesi būs mūziķis Valdis Muktupāvels un jauktā kora "Vivere" dziedātāji.

Sadarbībā ar Lietuvas simtgades biroju, pasažieru pārvadātājs "Ecolines" izsludinājis pieteikšanos bezmaksas braucienam 16.februārī maršrutā Rīga - Viļņa - Rīga, kurā pieejamas 70 vietas. Viena persona var saņemt ne vairāk kā divus ielūgumus, kurus iespējams saņemt "Ecolines" birojā Rīgas Starptautiskajā autoostā. Autobuss no Rīgas starptautiskās autoostas platformas nr.1 16.februārī dosies ceļā plkst.4.15. Iebraukšana Viļņā plānota plkst.9, bet atpakaļ uz Rīgu autobuss dosies vēlu vakarā.