Polijā nogādātas ASV raķetes "Patriot"

Polijā pagājušajā nedēļas nogalē nogādāta pirmā ASV zeme-gaiss tipa raķešu "Patriot" baterija,ziņo AFP.

Svētdien tikai 60 kilometru attālumā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas Polijas sauszemes spēku bāzē Morongas pilsētā valsts ziemeļaustrumos,nogādāta pretgaisa un pretraķešu aizsardzības baterija.

Paredzams, ka raķešu bateriju apkalpos un Polijas karavīrus apmācīs aptuveni 100 līdz 150 ASV karavīru, kuri pašlaik dien ASV militārajā bāzē Vācijas pilsētā Kaizerslauternē.

Kā norādīts, ASV vēstniecības Polijā preses atašeja Endrjū Pola izplatītajā paziņojumā,

saskaņā ar Polijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu oficiālā raķešu "Patriot" baterijas atklāšana notiks trešdien.

Jau vēstīts, ka Polija un ASV pagājušā gada decembra sākumā parakstīja līgumu par ASV spēku Polijā statusu saistībā ar Savienoto Valstu plāniem Polijas teritorijā izvietot raķetes "Patriot". Līgums par bruņoto spēku statusu (Status of Forces Agreement, SOFA) bija priekšnoteikums ASV zeme-gaiss raķešu bāzes izveidei Polijā.

ASV prezidents Baraks Obama pērn septembrī nolēma atcelt iepriekšējā Baltā nama saimnieka Džordža Buša laikā izstrādāto plānu pretraķešu aizsardzības sistēmas ietvaros izvietot 10 raķešu pārtvērējus Polijā un radaru Čehijā, apgalvojot, ka šis vairogs ir nepieciešams, lai novērstu ballistisko raķešu uzbrukuma draudus no tādām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja.

Taču ASV viceprezidenta Džo Baidena Varšavas vizītes laikā oktobrī Polijas premjerministrs Donalds Tusks paziņoja, ka Polija ir gatava pievienoties jaunajam ASV pretraķešu aizsardzības plānam Centrāleiropā, kas paredz Polijā un Čehijā 2015.gadā izvietot raķetes "SM-3".

Krievija jau ir brīdinājusi, ka tā pastiprinās savu Baltijas jūras kara floti, ja ASV Polijā izvietos raķetes "Patriot".