Sīrijas bruņoto spēku uzlidojumos nogalināti vismaz 78 civiliedzīvotāji

© EPA / Scanpix

Sīrijas režīma bruņotie spēki otrdien veica gaisa triecienus pret nemiernieku ieņemto Austrumgutas anklāvu pie Damaskas, nogalinot vismaz 78 civiliedzīvotājus, tai skaitā 19 bērnus, paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR).

Tas notika dienu pēc tam, kad Austrumgutā tika nogalināts 31 civiliedzīvotājs, neraugoties uz ANO aicinājumu nodrošināt pamiera ievērošanu, kas nepieciešams humānās palīdzības piegādāšanai.

Austrumguta un Idlibas province Sīrijas ziemeļos ir tā sauktās deeskalācijas zonas saskaņā ar pērn noslēgtu vienošanos, kuras mērķis ir veicināt bruņotā konflikta izbeigšanu Sīrijā.

Komiteja ar ANO mandātu tomēr paziņoja, ka jauna vardarbības eskalācija šajā zonās ir "ņirgāšanās" par šo vienošanos, kurai nav izdevies ierobežot karadarbību, kamēr Sīrijas režīms turpina atkarot teritorijas nemierniekiem.

SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans paziņoja, ka starp Austrumgutā nogalinātajiem ir maz nemiernieku, jo viņi reti atstāj tuneļus un ir labāk aizsargāti pret gaisa triecieniem nekā šī rajona civiliedzīvotāji, kuru skaits tiek lēsts ap 400 tūkstošiem.

Viņš nosauca otrdienas asinsizliešanu par lielāko upuru skaita ziņā, kopš izjuka centieni panākt pamieru Austrumgutā un valdības spēki pirms sešām nedēļām pastiprināja operācijas pret šo anklāvu.

Nemierniekiem atriebjoties par gaisa triecieniem, tika izšautas vairākas raķetes uz Damaskas rajoniem, nogalinot trīs civiliedzīvotājus, vēstīja Sīrijas ziņu aģentūra SANA.

Vairākas Damaskas skolas paziņoja, ka vardarbības pastiprināšanās dēļ tās uz tuvākajām dienām atceļ mācību stundas.

Svarīgākais