Katastrofa Vidusjūrā: Pie Lībijas var būt noslīkuši ap 90 migrantu

© Reuters/Scanpix

Vidusjūrā pie Lībijas piekrastes piektdien apgāzās cilvēku kontrabandistu laiva ar migrantiem, kas pārsvarā bija pakistānieši, un katastrofā var būt noslīkuši ap 90 cilvēku, paziņoja ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM).

Pēc šīs traģēdijas 10 līķi tika izskaloti krastā pie Lībijas ostas pilsētas Zuvaras, sacīja IOM preses sekretāre Olīvija Hedone, atsaucoties uz partneraģentūru informāciju.

"Mums ir pateikts, ka divi izdzīvojušie aizpeldēja līdz krastam un vienu cilvēku izglāba zvejas laiva," Hedone pa telefonu no Tunisijas galvaspilsētas Tunisas sacīja reportieriem ANO ēkā Ženēvā.

"Mēs mēģinām noskaidrot vairāk detaļu par [laivas apgāšanos] un par to, kur atrodas izdzīvojušie, lai mēs varētu viņiem labāk palīdzēt."

Lībijas krasta apsardze piektdien paziņoja, ka pēc ziņām par šo incidentu tā nosūtījusi patruļu no Zuvaras, bet neesot atradusi nekādas pazīmes par laivas apgāšanos, izdzīvojušus vai noslīkušus migrantus.

Krasta apsardze aicināja starptautiskās organizācijas, kas ziņojušas par šo incidentu, sniegt pierādījumus savu apgalvojumu pamatošanai.

Pakistānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šajā incidentā noslīkuši 11 tās pilsoņi. Ministrijas preses sekretārs sacīja, ka Pakistānas diplomāti ir sasnieguši Lībijas piekrastes rajonu, lai iegūtu vairāk informācijas un sāktu līķu repatriācijas procesu.

Hedone sacīja, ka starp migrantiem, kas mēģina no Lībijas pāri Vidusjūrai nokļūt Eiropā, pieaug Pakistānas pilsoņu skaits. Pērn Pakistānas pilsoņi bija 13.lielākā grupa starp šiem migrantiem, bet šī gada janvārī - jau trešā lielākā.

Iemesls Pakistānas pilsoņu aizvien lielākam pieplūdumam Lībijā nav skaidrs. Nav arī zināms, vai tas turpināsies.

IOM paziņoja, ka janvārī Vidusjūru šķērsojuši 6624 migranti, no kuriem apmēram divas trešdaļas devušies uz Itāliju, un viņu skaits ir par apmēram 10% lielāks nekā pērnā gada janvārī.

Janvārī Vidusjūras šķērsošanas mēģinājumos gājuši bojā apmēram 250 cilvēku - par sešiem mazāk nekā pērnā gada janvārī.