Vācijā atsāks apvienot migrantu ģimenes; atļauju dos ne vairāk kā 1000 cilvēkiem mēnesī

© AFP / Scanpix

Vācijas parlaments ceturtdien nolēmis no gada vidus atsākt to patvērumu meklētāju ģimeņu apvienošanos, kuriem Vācijā piešķirta vienīgi pagaidu aizsardzība.

Taču parlaments noteicis stingrākus ierobežojumus, paredzot, ka atļauja uz ģimenes apvienošanos tiks dota ne vairāk kā 1000 cilvēku mēnesī.

Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs aizstāvēja šo likumu, kas tika pieņemts ar 376 balsīm "par" un 298 "pret", norādot, ka tas ir "kompromiss starp cilvēcīgumu un atbildību (..), starp dāsnumu un realitāti".

Vienošanās par patvērumu meklētāju ģimeņu apvienošanos tika panākta otrdien starp Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem un sociāldemokrātiem (SPD), tādējādi pārvarot galveno šķērsli sarunās par "lielās koalīcijas" atjaunošanu.

Vācija, kura kopš 2015.gada uzņēmusi vairāk nekā miljonu patvēruma meklētāju, 2016.gada martā apturēja to patvēruma meklētāju ģimeņu apvienošanos, kuriem Vācijā piešķirta vienīgi pagaidu aizsardzība. Šāds moratorijs tika noteikts, lai ierobežotu imigrāciju.

Personas ar šādu pagaidu statusu netiek uzskatītas par politiskajiem vai kara bēgļiem, bet drošības apsvērumu dēļ viņi arī uzreiz netiek deportēti.

Debates par imigrāciju ir nostādījušas kreisā spārna partijas un bēgļu tiesību aizstāvju organizācijas pret konservatīvajiem un eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD).

AfD likumdevējs Kristians Virts pauda uzskatu, ka patvēruma meklētājiem vajadzētu apvienoties ar savām ģimenēm savās izcelsmes valstīs, piemēram, sīriešu gadījumā "aizsargātās zonās Sīrijā".

Viņš arī paziņoja, ka "Merkeles 2015.gada lēmums atļaut Vācijas robežām pārplūst migrantu plūdos (..) bija kliedzošs likumu pārkāpums". Virts arī apsūdzēja valdību un Eiropas Savienību (ES) plānos aizstāt Eiropas iedzīvotājus ar arābiem un afrikāņiem.

Jautājums par to, cik daudz cilvēku būs atļauts iebraukt Vācijā ģimeņu apvienošanās ietvaros, bija viens no asākajiem koalīcijas sarunās.

Merkeles pārstāvētie konservatīvie un SPD arī principā piekrita ierobežot uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu gadā līdz 200 000.

Jaunais likums paredz, ka moratorijs uz to patvēruma meklētāju ģimeņu apvienošanos, kuriem Vācijā piešķirta vienīgi pagaidu aizsardzība, tiks pagarināts līdz 31.jūlijam, bet pēc tam atļauja uz ģimenes apvienošanos tiks dota ne vairāk kā 1000 cilvēku mēnesī.

Taču paredzēts, ka izņēmuma gadījumos, kas saistīti ar "ārkārtējām ciešanām", būs pieļaujama papildus atļauja izsniegšana, pārsniedzot noteiktos ikmēneša griestus.

Patvēruma meklētāju atbalsta grupa "Pro Asyl" nosodīja jauno likumu, uzskatot to par pilnīgi nepietiekamu. Organizācijas skatījumā, šis likums esot padošanās stingrās nostājas piekritējiem Merkeles vadīto kristīgie demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijā - Kristīgi sociālajā savienībā (CSU).

Likumu kritizēja arī kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie") un zaļo pārstāvji.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais