Krievija aicina Poliju piedalīties Baltijas AES būvē Kaļiņingradā

Krievija aicinājusi Poliju piedalīties Baltijas atomelektrostacijas (AES) būvē Kaļiņingradas apgabalā un sadarboties arī elektroenerģijas eksportēšanā, piektdien žurnālistiem pastāstījis Polijas infrastruktūras ministrs Cezarijs Grabarčiks.

Krievija savu pretrunīgi vērtēto kodolspēkstaciju februāra beigās sāka celt Kaļiņingradas apgabala Nemanā, tikai 12 kilometrus no Lietuvas robežas. Tās divu energobloku plānotā jauda būs 2300 megavati, un Maskava cer, ka līdz ar to Kaļiņingradas apgabals ne vien nodrošinās ar elektroenerģiju savus patērētājus, bet spēs to arī eksportēt - iespējams, arī uz Baltijas valstīm. Pirmo energobloku paredzēts uzcelt 2016.gadā un otro - 2018.gadā.

Pēc Grabarčika teiktā, Krievija Polijai piedāvājusi celt Baltijas AES kopīgi un pēc tam, "kopīgi izmantojot Polijas puses iespējas transportēt elektroenerģiju, tirgot to Eiropā".

Iepriekš Krievija piedāvājusi privātiem investoriem, tostarp ārvalstu pārstāvjiem, piedalīties AES ekspluatācijā un slēgt ilgtermiņa līgumus par elektroenerģijas piegādi. Domāts, ka privātā kapitāla daļa šajā uzņēmumā varētu sasniegt 49%, bet kontroli pār to savās rokās paturētu valsts.

Krievijas kodolenerģijas korporācijas "Rosatom" priekšsēdētājs Sergejs Kirijenko izteicies, ka šā gada laikā norisināsies aktīvas sarunas ar visiem ieinteresētajiem investoriem, bet lēmumi par savu dalību viņiem jāpieņem dažu gadu laikā. Aprīlī jau parakstīts memorands par kādas Itālijas kompānijas iespējamo iesaistīšanos šajā projektā.

Kā Krievijas ziņu aģentūrai RIA "Novosti" pastāstījis Baltijas AES direkcijas pārstāvis, Polijas kompānijas varētu investēt ne vien AES būvē, bet arī energotīklu infrastruktūrā, kā arī pirkt elektroenerģiju un palīdzēt to piegādāt Eiropas valstīm.

Pēc viņa teiktā, piedāvājumi izteikti "visām Kaļiņingradas apgabala kaimiņvalstīm", kā arī enerģētikas uzņēmumiem un energotīklu kompānijām tuvējā reģionā un ne tikai.

Jau ziņots, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, februārī Helsinkos tiekoties ar Krievijas valdības vadītāju Vladimiru Putinu, noraidīja viņa piedāvājumu iesaistīties Baltijas AES būvē un uzsvēra, ka Lietuva cels pati savu - Visaginas kodolspēkstaciju.

Polija savukārt pagājušā gada nogalē apliecināja Lietuvai, ka uzskata par prioritāru gan abu valstu energosistēmu starpsavienojuma būvi, gan dalību jaunās Visaginas AES celtniecībā Lietuvā, atzīstot, ka šie projekti palielina visa reģiona enerģētisko drošību.