ES tiesa: Bēgļus nevarēs testēt, lai atklātu viņu seksuālo orientāciju

© Reuters/Scanpix

Eiropas Savienībā (ES) patvēruma meklētājus nedrīkst pakļaut psiholoģiskiem testiem, lai noskaidrotu viņu seksuālo orientāciju, ceturtdien kāda Nigērijas vīrieša lietā, kurš savas homoseksualitātes dēļ bija lūdzis patvērumu Ungārijā, nospriedusi Luksemburgā bāzētā ES Tiesa.

Nigērietis 2015.gadā bija lūdzis patvērumu Ungārijā, skaidrojot, ka viņš ir homoseksuāls un baidās no vajāšanām dzimtenē.

Ungārijas varasiestādes noraidīja viņa lūgumu, lēmumu pamatojot ar to, ka psiholoģiskajā izvērtējumā nav gūts apstiprinājums viņa seksuālajai orientācijai.

Vīrietis lēmumu pārsūdzēja, un lieta tika nodota ES Tiesai.

Patvēruma meklētāja seksuālās orientācijas psiholoģiskās pārbaudes "ir personas tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību pārkāpums", teikts tiesas paziņojumā.

Ņemot vērā, ka situācijā, kurā viņa nākotne ir cieši saistīta ar pieteikuma izskatīšanas iznākumu, būtu grūti atteikties no piedalīšanās šādās pārbaudēs, skaidroja tiesneši.

Ja nav atbilstošu dokumentētu pierādījumu, valsts varasiestādes var paļauties uz patvēruma lūdzēja apgalvojumu "konsekvenci un ticamību", norādīja tiesa.

Galīgais lēmums šajā lietā jāpieņem Ungārijas tiesām.

Svarīgākais