Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps atklāj, kurus medijus un žurnālistus viņš ienīst visvairāk

© REUTERS/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps trešdienas vakarā izsludināja "viltus ziņu godalgu" laureātus, pastiprinot savus uzbrukumus vairākiem ASV medijiem.

Tas notika dažas stundas pēc tam, kad senators Džefs Fleiks no Trampa pārstāvētās Republikāņu partijas apsūdzēja viņu brīvās preses graušanā ar staļiniskiem izteikumiem.

Tramps izziņoja 10 laureātus savā iecienītākajā medijā tviterī. Viņu saraksts tika publicēts arī Republikāņu partijas vietnē, kas nobruka drīz pēc viņa paziņojuma.

Starp laureātiem ir ASV telekanāls CNN un laikraksti "The New York Times" un "The Washington Post", kas regulāri kļuvuši par Trampa dusmu mērķiem.

Pirmo vietu laureātu sarakstā izpelnījās 2008.gada Nobela prēmijas ekonomikā ieguvējs Pols Krugmans, kura slejas regulāri parādās laikrakstā "The New York Times".

Trampa administrācija paziņoja, ka Krugmans izpelnījies šo godalgu par to, ka viņš "prezidenta Trampa vēsturiskās, spožās vēlēšanu uzvaras dienā [rakstīja], ka ekonomika nekad neatveseļosies".

Krugmans pēc Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās bija rakstījis, ka Trampa pieredze ekonomiskajā politikā un viņa neprognozējamība riskē nodarīt tālāku kaitējumu vājajai globālajai ekonomikai.

Laureātu sarakstā bija arī ABC reportieris Braiens Ross, kurš decembrī uz četrām nedēļām tika atstādināts no darba pēc kļūdainas ziņas par bijušo Trampa nacionālās drošības padomnieku Maiklu Flinnu.

Pēc paziņojuma par "viltus ziņu godalgu" laureātiem Tramps nosūtīja citus tvītus, paziņojot, ka, "par spīti dažām ļoti korumpētām un negodīgām mediju reportāžām, ir daudz izcilu reportieru, kurus es cienu, un daudz LABU ZIŅU, ar kurām amerikāņu tauta var lepoties!"

"Nav nekā, ko mēs kopīgi nespētu pārvarēt - pat ļoti neobjektīvu mediju. Mēs padarām Ameriku atkal dižu!" tvītoja Tramps.

Republikāņu senators Džefs Fleiks trešdien bija kritizējis prezidentu, apsūdzot viņu bīstamā patiesības neievērošanā un galveno ASV ziņu mediju nodēvēšanā par "tautas ienaidnieku".

Tramps sākotnēji bija plānojis izsludināt "viltus ziņu godalgu" laureātus 8.janvārī, bet atlika to uz 17.janvāri. Viņš 7.janvārī tviterī atzina, ka "interese par šīm balvām un to svarīgums ir krietni lielāks, nekā to varēja sagaidīt".

Lai gan nebija skaidrs, kādā formātā godalgu ceremonija notiks un kas būs klāt laureātu pasludināšanas brīdī, tomēr komiķi jau ķērās pie Trampa izzobošanas šo balvu sakarā.

Komiķis un televīzijas raidījuma "The Late Show" vadītājs Stīvens Kolbērs izvietoja lielu plakātu Ņujorkas Taimskvērā, vēršoties pie Trampa un nominējot sevi "visās kategorijās", ieskaitot "Visviltotākais negodīgums", "Vissamaitātākais viltus" un "Mazākā poga".

"Nekas nepiešķir lielāku ticamību kā tas, ja Donalds Tramps jūs nodēvē par meli," Kolbērs sacīja savā pārraidē gada pirmajā nedēļas nogalē.

Cits komiķis pārraides "The Daily Show" vadītājs Trevors Noa publicēja reklāmu pa visu lappusi laikrakstā "The New York Times", šķietami vēršoties pie godalgu žūrijas ar aicinājumu izvērtēt viņa kandidatūru.

Noa reklāmā citēts izdevuma "Breitbart News" apgalvotais, ka pārraide ir "politiska propaganda, kas tiek slēpta aiz izklaides", kā arī laikraksts "The New York Post", kas pārraidi raksturojis kā "monotonu liberālu dogmu".

Gada pirmajās dienās ASV medijos lielā mērā dominēja Trampa uzbrukumi žurnālistam Maiklam Vulfam, kura jaunākajā grāmatā, kas uzreiz kļuvusi par bestselleru, Trampa Baltais nams atainots nepievilcīgā gaismā.