Naomi Kempbelu grib pratināt par asiņainajiem dimantiem

Kara noziegumu izmeklētāji Hāgā paziņojuši, ka supermodele Naomi Kempbela būtu jāsauc liecināt Libērijas bijušā prezidenta Čārlza Teilora lietā, jo viņa no diktatora saņēmusi tā dēvētos asiņainos dimantus.

Hāgas prokuroriem nācis zināms, ka N. Kempbela no Č. Teilora 1997. gadā Nelsoma Mandelas namā Dienvidāfrikā saņēmusi neapstrādātus dimantus. Č. Teilors ir apsūdzēts asiņaino dimantu realizēšanā, lai iegūtu līdzekļus Sjerraleones nemiernieku kustībai. Šis karš paņēma desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvību. Viņš pārdevis dimantus, lai iepirktu ieročus, kurus izmantoja viņa kaujinieki. Tie bija bēdīgi slaveni ar to, ka no 1991. līdz 2001. gada notikušajā pilsoņu karā civiliedzīvotājiem grieza nost rokas un kājas.

N. Kempbela iepriekš ir noraidījusi iespēju, ka varētu liecināt šajā lietā. Tomēr Īpašās tiesa Sjerraleonei dokumentos rakstīts, ka viņas liecība ir nepieciešama, jo ir pierādījumi, ka viņa dimantus ir saņēmusi.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais