Meksikas līcī ieplūst vairāk naftas, nekā sākotnēji ziņots

© skanpix

Naftas kompānija PB atzinusi, ka Meksikas līcī ik dienas ieplūst vairāk nekā 5000 barelu naftas — šis daudzums tika minēts sākotnējos aprēķinos. Savākšanas iekārta, kas novietota virs sūces, savāc 5000 barelu dienā, bet ar to nepietiek, lai novērstu piesārņojumu.

Jau laikā, kad BP paziņoja par 5000 bareliem dienā, vairāki speciālisti izteicās, ka noplūde patiesībā ir vismaz desmit reižu lielāka. Tagad arī naftas uzņēmums ir atzinis savu sākotnējo alošanos. Tiesa, uzņēmuma preses pārstāvis sacīja, ka „mēs savācam 5000 barelu dienā, un tur varētu būt mazliet vairāk par šo”. Tieši cik ir „mazliet vairāk” — viņš nevarēja pateikt.

ASV varasiestādes BP ir likušas izmantot mazāk toksiskas ķimikālijas, kas tiek lietotas noplūdušās naftas neitralizēšanai.

Nafta ir sasniegusi Luiziānas piekrasti un tagad apdraud arī Floridu un Kubu. Naftas plankums varētu nonākt arī Atlantijas okeānā.

Naftas noplūde sākās 20. aprīlī pēc sprādziena naftas ieguves platformā Deepwater Horizon, kuru īrēja BP. Divas dienas pēc sprādziena platforma nogrima.