Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas prezidents vēlas, lai bageti iekļauj UNESCO kultūras mantojuma sarakstā

© Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien pievienojās maiznieku aicinājumiem atzīt franču tradicionālo baltmaizi bageti par vienu no pasaules kultūras dārgumiem, iekļaujot to ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Šie aicinājumi izskanēja pēc tam, kad UNESCO Pasaules mantojuma komiteja decembrī iekļāva nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā Neapoles picas gatavošanas mākslu.

"Bagete tiek apskausta visā pasaulē. Mums ir jāsaglabā tās lieliskums un mūsu lietpratība, un šī iemesla dēļ tai jābūt mantojuma sarakstā," Makrons paziņoja maizniekmeistaru grupai prezidenta Elizejas pilī Parīzē.

Nacionālās maiznieku un konditoru konfederācijas vadītājs Dominiks Anrakts pirms tam sacīja, ka "brīnišķīgajai" bagetei, kas tiek gatavota no miltiem, ūdens, sāls un rauga, ir "jāieņem sava pienācīgā vieta" pasaules mantojuma sarakstā.

Anrakts vietējā radio paziņoja, ka bagete ir viens no Francijas galvenajiem simboliem tāpat kā Eifeļa tornis.

"Bagete ir daļa no ikdienas dzīves Francijā, un šai maizei ir īpaša vēsture," sacīja Makrons.

"Frančiem tā ir rīta, dienas vidus un vakara tradīcija. Es pazīstu mūsu maizniekus, viņi redzēja, ka neapoliešiem izdevās panākt savas picas klasificēšanu pēc UNESCO pasaules mantojuma noteikumiem, un viņi sacīja, kāpēc lai tas nenotiktu ar bageti - un viņiem ir taisnība!" teica Makrons.