Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva vēlas Baltijas valstīm kopīgus bruņojuma iepirkumus

© AP/ SCANPIX

Baltijas valstīm būtu jāatgriežas pie idejas par kopīgiem bruņojuma iepirkumiem, piektdien norādījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Tā ir joma, pie kuras jāatgriežas vēl un vēl, līdz mēs spēsim darboties kopā," viņš sacījis žurnālistiem pēc Traķos notikušās starptautiskās ārlietu un drošības politikas ekspertu sanāksmes "Sniega tikšanās" (Snow Meeting).

Pēc ministra teiktā, kopīgi bruņojuma iepirkumi vairotu Baltijas valstu konkurētspēju, ļaujot to iegādāties lētāk. Vienlaikus tas palīdzētu nodrošināt labāku iegādāto bruņojuma sistēmu savietojamību.

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas amatpersonas laiku pa laikam izvirza jautājumu par iespējām šādā ceļā ietaupīt līdzekļus bruņojuma iegādei, taču tādi darījumi netiek slēgti, jo visas trīs valstis nespēj saskaņot savas vajadzības.

Pirms dažiem gadiem tika apsvērta iespēja kopīgi iegādāties vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet galu galā līgumu ar Norvēģijas ražotāju par sistēmu NASAMS iegādi pērn parakstīja tikai Lietuva.

Kā norādījis Linkevičs, reģiona valstis cer, ka lēmumi pretgaisa aizsardzības jomā tiks pieņemti arī šovasar gaidāmajā NATO samitā.

"Runājam par to, lai tiktu izveidota integrēta pretgaisa aizsardzības, pretraķešu aizsardzības sistēma, kas būt alianses centienu rezultāts," viņš piebildis.

Lietuva un Latvija šogad pirmo reizi aizsardzībai atvēl 2% no iekšzemes kopprodukta, bet Igaunija šo līmeni sasniegusi jau iepriekš.

Kā uzsvēris Linkevičs, Baltijas valstīm tagad ir ļoti svarīgi, lai šī nauda tiktu izlietota efektīvi.