Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija "Breksita" dēļ var zaudēt gandrīz 500 000 darbavietu

© Scanpix

Piepildoties ļaunākajam scenārijam, Lielbritānija "Breksita" dēļ var zaudēt gandrīz 500 000 darbavietu, liecina ceturtdien publiskots pētījums.

Pēc Londonas mēra Sadika Hana pasūtījuma kompānijas "Cambridge Econometrics" veiktais pētījums liecina, ka Lielbritānija līdz 2030.gadam var zaudēt 482 000 darbavietu.

Tādas ir prognozes gadījumā, ja Lielbritānija nespēs panākt pārejas posma vienošanos un vienošanos par turpmākajām tirdzniecības attiecībām ar Eiropas Savienību (ES). Šāds scenārijs arī maksātu Lielbritānijai 46,7 miljardus mārciņu (52,4 miljardus eiro) investīcijās laika posmā līdz 2030.gadam.

Pētījumā četri iespējamie scenāriji salīdzināti ar "status quo" saglabāšanu, ko Londona jau ir noraidījusi.

Optimistiskākais scenārijs ir divu gadu pārejas posms, pēc kura Lielbritānija paliek vienotajā tirgū, bet nepaliek muitas savienībā. Taču arī šādā gadījumā Lielbritānija zaudētu 176 000 darbavietu un 20,2 miljardus mārciņu (22,7 miljardus eiro) investīcijās.

Hans, kurš iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES, sacīja, ka pētījuma rezultāti atklāj "potenciālos ekonomiskos riskus un cilvēku zaudējumu", kas likts uz spēles "Breksita" sarunās Briselē.

Viņš pārmeta valdībai nesagatavošanos, novērtējot "Breksita" sekas, un aicināja ministrus mainīt savu nostāju sarunās un atbalstīt palikšanu vienotajā tirgū un muitas savienībā.