Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas ministrs ierosina atcelt Krievijai noteiktās ES sankcijas

© AP/ SCANPIX

Eiropas Savienībai (ES) būtu pakāpeniski jāatceļ Krievijai noteiktās sankcijas, ja Ukrainas austrumos ilgstoši tiks ievērots pamiers, trešdien sacīja Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls.

"Ja Krievijas Federācija ir gatava to darīt, tai par to ir kaut kas jāsaņem," Berlīnē runājot Vācijas ekonomikas austrumu komitejā, sacīja ministrs.

Ideju, ka vienā piegājienā varētu tikt atceltas visas Krievijai noteiktās sankcijas ar nosacījumu, ka Minskas vienošanās par Donbasa konflikta noregulējumu tiek izpildītas par 100%, ministrs raksturoja kā "atrautu no realitātes".

Priekšlikumu par sankciju pakāpenisku atcelšanu Gabriēls argumentēja ar to, ka arī pašas sankcijas tikušas ieviestas pakāpeniski.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 300 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.