Premjers ceļ reitingu Afganistānā

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pēkšņi ieradies trīs dienu ilgā vizītē Afganistānā. Oficiāli viņa mērķis ir paust atbalstu Afganistānas stabilizācijai, kaut arī to varētu izteikt nākamnedēļ, kad Rīgā notiks NATO Parlamentārās asamblejas pavasara sesija. Politologs šādu rīcību dēvē par administratīvā resursa izmantošanu publicitātes palielināšanai pirms vēlēšanām.

Zināms, ka Afganistānas Islāma Republikas prezidents Hamīds Karzajī ir akceptējis ielūgumu piedalīties asamblejas sesijā Rīgā no 28. maija līdz 1. jūnijam, kur abi valstsvīri varētu satikties. Arī premjera šīs nedēļas programma liecina, ka viņam bijuši pavisam citi plāni un citas vizītes. "Šādas vizītes nekad netiek iepriekš izziņotas, jo tas saistīts ar amatpersonu drošību," saka aizsardzības ministra padomnieks Airis Rikveilis. Vizītē Afganistānā bijis gan Valsts prezidents, gan aizsardzības ministrs, tāpēc šo varētu uzskatīt par kārtējo augsta līmeņa vizīti, kurā nu devies arī premjers. Neatkarīgā gan noskaidroja, ka šajā vizītē bija plānots doties aizsardzības ministram Imantam Lieģim (SC), ne V. Dombrovskim. Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne ziņo, ka šī ir pirmā reize neatkarīgās Latvijas vēsturē, kad valdības vadītājs apmeklē Latvijas bruņoto spēku starptautisko operāciju ārvalstīs. Viņš došoties arī uz Latvijas lielāko kontingenta izvietojuma bāzi Meimenē, lai tiktos ar tajā dislocētajiem karavīriem.

To uzzinot, politologs Filips Rajevskis nekavējoties izsaucas: "Protams, ka tas saistīts ar vēlēšanām! Mūsu zaldāti, viņu vecāki un radinieki ir vēlētāji. Šāda vizīte nodrošina mediju uzmanību, tad var izrādīt rūpi par karavīriem." Pašreiz Latvijas kontingentā Afganistānā dienē 177 karavīri.

Politologs aizrāda, ka šādu vizīti var nosaukt par administratīvā resursa izmantošanu priekšvēlēšanu kampaņā un publicitātes veidošanu. Viņš atgādina, ka līdzīgi rīkojas arī citi valstsvīri citās valstīs, un ironiski piebilst, ka tas "ir normāli".

Svarīgākais