Eiropas Savienība sola aizdevumu Ukrainai

Eiropas Parlamenta deputāti vakar apsprieda iespēju sniegt Ukrainai finansiālu palīdzību aizdevuma veidā. Ukraina varētu saņemt līdz 500 miljoniem eiro uz 15 gadiem. Nosacījumi paredz, ka Ukraina šo palīdzību saņems divās daļās un varēs to izmantot 30 mēnešu.

Eiropas Parlamneta deputāts no Francijas Jens Pauls Gauzes vakar plenārsēdē uzsvēra, ka šis atbalsts Ukrainai ir nepieciešams, lai varētu finansēt savu budžeta deficītu. Šis aizdevums papildinātu iepriekšējo aizdevumu 100 miljonu eiro apmērā, kas pagaidām gan nav vēl izmaksāts. "Neformālās sarunās parlaments pastāvēja uz to, ka izmaksām ir jābūt caurskatāmām," sacīja J. P. Gauzes.

Finansiālo palīdzību Ukrainai deputāti pamatoja ar Ukrainas sarežģīto pāreju no plānveida ekonomikas uz tirgus ekonomiku, kuru pasaules krīze vēl ir pasliktinājusi. Kopienas finansiālais atbalsts atspoguļo Ukrainas kā ES potenciālās kandidātvalsts stratēģisko nozīmi. Šī palīdzība tiktu sniegta laikā, kad ES palīdz arī mobilizēt finansējumu Ukrainas enerģētikas nozares reformas atbalstam. Komisija un citas iesaistītās institūcijas kopīgi izstrādā atbalsta pasākumu kopumu Ukrainas iestādēm, lai tām palīdzētu rast ilgtspējīgu risinājumu Ukrainas vidēja termiņa saistībām attiecībā uz gāzes tranzītu un maksājumiem par gāzi. Lai gan ierosinātā MFP nav tieši saistīta ar minētajiem pasākumiem, ar tās palīdzību, pamatojoties uz attiecīgiem nosacījumiem, tiktu sekmēta Ukrainas ekonomikas stabilizācija un reformas, ziņojumā uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāts no Polijas Rišards Antonijs Legutko.

Svarīgākais