Polijas bojāgājušā prezidenta Kačiņska lidmašīnas pilotu kabīnē atradās nepiederošas personas

Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas Ту-154М avārijā nav vainojami vienīgi piloti,ziņo Polijas avārijas izmeklēšanas komisijas pārstāvis. Melnās kastes ieraksti fiksējuši viena pilota teikto: "Nosēsties šajā situācijā ir neiespējami."

Starptautiskās aviācijas komitejas pārstāvji iepriekš paziņoja, ka Melnās kastes ieraksti liecina, ka bez pilotiem lidmašīnas kabīnē pirms avārijas bijušas divas nepiederošas personas, to šodien preses konferencē apstiprināja arī Krievijas gaisa satiksmes amatpersona Tatjana Anodina. Viņa vada Starpvalstu Aviācijas komiteju, kas izmeklē Smoļenskas aviokatastrofu.

"Viena balss ir precīzi identificēta, otrai balsij - vai citu balsīm - būs nepieciešama papildu informācija no Polijas puses," piebilda amatpersona.

Ukrainas informācijas aģentūra UNIAN atsaucoties uz Starptautiskās aviācijas komitejas pārstāvjiem tuvu avotu, nosaukusi to cilvēku vārdus,kas atradās pilotu kabīnē. Viens no tiem esot bijis Polijas Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola vadītājs Mariušs Kazans un Polijas Gaisa spēku komandieris,ģenerālis Adžejs Blaziks.

Trešdien notikušās preses konferences laikā izmeklētāji pirmo reizi apstiprināja jau iepriekš izskanējušās ziņas, ka piloti nav ņēmuši vērā kontroles centra brīdinājumus nenosēdināt lidmašīnu biezajā miglā.

"Gaisa satiksmes kontrolieris Smoļenskas lidostā divas reizes brīdināja pilotus, ka lidostu klāj bieza migla, redzamība bija 400 metru, un nebija vajadzīgo apstākļu lidaparāta uzņemšanai," stāsta komitejas Tehniskās komisijas vadītājs Aleksejs Morozovs.

Komisija arī paziņojusi, ka 27 minūtes pirms katastrofas dispečers lidmašīnas Ту-154М pilotiem ziņojis, ka lidlaukā, kurā viņi gatavojas nosēsties ir migla un redzamība miglā ir 400 metri. 11 minūtes pirms avārijas savukārt tika paziņots, ka lidmašīnas IL-76 ekipāža divreiz mēģinājusi lidlaukā nosēsties, bet aizlidojusi uz rezerves lidlauku.

4 minūtes pirms katastrofas pilotiem ticis ziņots, ka lidlaukā "Severnij" redzamība miglā ir 200 metri.