Eiropas Parlaments aptur "gaļas līmes" atļaušanu

Šodien Eiropas Parlaments rezolūcijā noraidīja "gaļas līmes" apstiprināšanu kā vienu no pārtikas piedevām. Šo enzīmu iegūst no liellopu un cūku gaļas un var izmantot gaļas gabalu savienošanai. Eiropas Parlamenta deputāti uzsver, ka šādi gaļas produkti rada nepieļaujami augstu patērētāju maldināšanas risku, informē Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja.

Eiropas Komisija bija ierosinājusi iekļaut liellopu un cūkgaļas trombīnu ES pārtikas piedevu sarakstā. Tomēr Eiropas Parlaments ar nelielu balsu vairākumu - 370 balsīm par, 262 pret un 32 atturoties - lēmumu apturēja, trešdien apstiprinot Vides komitejas iesniegto rezolūciju. Kā norādīja EP Vides komitejas priekšsēdētājs Jo Leinen (S&D,Vācija): "Pircējiem Eiropā jābūt drošiem, ka viņi nopērk īstu šķiņķi vai steiku, nevis kopā salipinātus gaļas gabalus."

Dalībvalstis pašlaik var izlemt patstāvīgi - atļaut vai neatļaut trombīna lietošanu kā pārstrādes palīglīdzekli. Eiropas Komisijas bija ierosinājusi precizēt, ka trombīns ir pārtikas piedeva, kas ir pakļauts ES likumdošanai. Saskaņā ar ES noteikumiem, pārtikas piedeva ES var tikt atļauta tikai tad, ja tā dod labumu patērētājiem un tos nemaldina. Atbilstoši Eiropas Komisijas priekšlikumam ar trombīna palīdzību savienotajiem gaļas gabaliem būtu nepieciešams marķējums, un tie nebūtu atļauti restorānos.

Tomēr deputāti uzskatīja, ka šādi noteikumi nenodrošinātu pietiekamu patērētāju aizsardzību. Parlaments arī uzsver augstāku infekciju risku: gaļas gabalu savienošanas process ievērojami palielina virsmas platību, kas varētu būt inficēta ar baktērijām (piemēram, salmonellu). Savienošanas procesā ar trombīnu var izmantot auksto saistīšanu, nepievienojot sāli un pēc tam nekarsējot, tādējādi baktērijas šādā veidā var izdzīvot.

Svarīgākais